Elektrisk i Qatar under fotball-VM

Store internasjonale idrettsarrangementer betyr nesten alltid et løft for kollektivtrafikken. Til høstens fotball-VW i Qatar har landet fått verdens største elbuss-depot og en av verdens største elbuss-flåter.

Guinness World Record går god for at det nye bussdepotet i Lusail i Qatar er verdens største av sitt slag. Det har plass til ikke mindre enn 478 elbusser og ble åpnet i slutten av oktober. Anlegget dekker et areal på 400.000 kvadratmeter og består av 24 multifunksjonelle bygninger. De meldinger vi har sett om dette, sier ikke noe om hva multifunksjonelle betyr i denne sammenhengen, men det ser ut til blant annet å være parkeringsarealer under tak og med alt av nødvendig infrastruktur på plass.

Depotet i Lusail er samtidig Midtøstens første som er drevet med solenergi. Ifølge en melding skal rundt 11.000 solpaneler generere 4 Megawatt til drift av bygningene, som det står. Det betyr trolig at strømtilførselen til lading av bussene skaffes til veie på annen måte. Myndighetene i landet er jo ikke nettopp slepphendte med informasjoner.

Stor-ordre til Yutong

Den kinesiske nyttekjøretøyprodusenten Yutong undertegnet i november 2020 en ordre på ikke mindre enn 1002 elbusser med tilhørende serviceopplegg fra Qatar-myndighetene. 741 av disse skal benyttes under fotball-VW. Dette er den største flåten av elbusser benyttet under noe idrettsarrangement. Samtidig er Qatars elbuss-flåte med dette en av verdens største i forhold til landets størrelse.

Yutong Bus har for øvrig inngått en intensjonsavtale med Qatars myndigheter om å etablere en monteringsfabrikk for elbusser i landet.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.