Elbusser til Oslo er forsinket

De nye elbussene som skal kjøre sør-øst i Oslo er forsinket fra fabrikk. Oppstarten av ny busskontrakt 10. desember vil derfor skje med busser som har vært i bruk andre steder.

Dette fremgår av en pressemelding fra Ruter. I alt skulle busselskapet Nobina fått levert 76 batterielektriske busser til oppstarten. Nå er planen at elbussene vil bli satt inn i trafikk fortløpende fram mot sommeren 2024.

Det er bussprodusenten Ebusco i Nederland som ikke klarer å levere de nye, utslippsfrie bussene i tide til oppstart. Årsaken til dette er bemanningsutfordringer, komponentbrist og generelle utfordringer med leverandørkjeden.

Kontrakten som er inngått mellom Ruter og Nobina, omfatter busslinjer sør-øst i Oslo. Kontrakten har en verdi på cirka 1,7 milliarder kroner og strekker seg over ti år fra 10. desember 2023. Totalt skal 76 elektriske ledd- og singelbusser, som er utstyrt med teknologi for høy sikkerhet som blindsonevarsel og 360-graders kamera, benyttes så snart de er klare.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.