Elbuss-alderen har kommet til Færøyene

Ikke alle ordrer er like store, men heller ikke alle markeder er like store. Færøyene, med bare rundt 53.000 innbyggere, har nå fått sine første to elbusser.

Det er Iveco som står bak leveransen, og det er snakk om to E-Way bybusser som skal driftes av busselskapet HZ Bussar i hovedstaden Torshavn. Bussene er 10,7 meter lange og bare 2,33 meter brede og takler dermed fint trange bygater. Hver buss har en kapasitet på 60 passasjerer, hvorav 23 sittende. Batteripakken er på 420 kWh. Det sies ikke noe om rekkevidde, men avstandene i hovedstadsområdet er ikke store.

Man er godt kjent med Iveco busser fra tidligere på Færøyene, ettersom 16 Crossway med forbrenningsmotor er i drift på øyene fra tidligere.

HZ Bussar ble etablert av forretningsmannen Heðin Zachariasen i 2008.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.