Daimler Buses: Nr. 100.000 er en konge i blått

Et kongerike for en Setra, eller i det minste kongeblått for nummer 100.000. Denne milepælen nådde lakkavdelingen til Daimler Buses i Neu-Ulm i Tyskland nylig.

Jubileumsbussen er en Setra S 531 med foliert kundelogo. Og den kongeblå fargen er lagt på i en dyp metallisk tone som gjør bussen til et blikkfang på gaten. Det er busselskapet Demy Schandler i Luxemburg som kan glede seg til å sette den flotte dobbeltdekkeren i trafikk.

Lakkavdelingen til Daimler Buses ble etablert i Neu-Ulm i 1998. Siden da har alle busser fra Daimler under merkenavnene Setra og Mercedes-Benz i det europeiske produksjonsnettverket fått sin lakkering her. På en produksjonsflate på 18.000 kvadratmeter har 350 medarbeidere sitt daglige virke. Her skjer lakkering både ved hjelp av roboter og som håndverk. Og et kunstnerisk blikk er også viktig for et perfekt utseende.

Delene av bussene som skal lakkeres, blir først vasket og slipt. Dette skaper forutsetningen for det første lakkstrøket, grunningen. Denne slipes så lett igjen og påføres med den endelige fargen. Grunningen og de enkelte lakklagene påføres for det meste helautomatisk av en robot. Til slutt kommer interiøret og rustbeskyttelsen, samt sluttmonteringen av deler som er lakkert for seg.

Fargesortimentet til Daimler Buses omfatter rundt 450 fargetoner. Men det stopper ikke nødvendigvis der. Har kunden andre behov, komponerer lakkavdelingen en hvilken som helst fargenyanse etter ønske. Det finnes nesten ikke begrensninger for gatens konger, enten de er kongeblå eller ikke.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.