Crossway nummer 50.000

Iveco Crossway, som ble lansert i 2006, har satt en ny rekord med 50.000 produserte enheter.

Jubileumsbussen er nylig overlevert til ÖBB Postbus og får sitt daglige virke i Linz i Østerrike. Bussen er en del av en avtale fra 2016 om levering av 200 Crossway og Crossway LE til ÖBB Postbus.

Jubileumsbussen er en Crossway LE, altså med laventre. Den har 45 sitteplasser og USB ladekontakter ved hvert sete. Klimaanlegg og monitor hører med til utstyret. Den 12 meter lange bussen har en Cursor 9 Euro 6 motor på 360 hk. Motoren tilfredsstiller avgasskravene ved hjelp av Ivecos Hi-SCR teknologi, som er et avansert SCR-anlegg som ikke trenger eksosresirkulering (EGR).

Flere priser

Crossway er en omfattende buss-serie med varianter på 10,7, 12, 13 og 14,5 meter. Man kan velge mellom dieselmotor eller gassdrift. Crossway er en prisbelønt serie med „International Bus & Coach Award» i 2017, „Sustainable Bus of the Year» i 2018 for laventre-utførelsen, tilsvarende pris igjen i 2020 og „International Sustainability Award 2021″ for gassutførelsen.

Crossway-serien blir produsert i tsjekkiske Vysoké Mýto. Med en årlig produksjon på mer enn 4.000 kjøretøy er dette en av de største bussfabrikkene i Europa.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.