Bygger ny fabrikk for å møte det grønne skiftet

Fra 2025 vil alle nye bybusser som selges være null-utslippsbusser. Derfor har flere produsenter sett på behovet for å endre hele produksjonslinjen. Nederlanske VDL har bestemt seg for å bygge en helt ny fabrikk for produksjon av deres elektriske busser.

«Stedet vi har valgt vil være fult ut dedikert til grønne busser», forklarer Peter Wouters, adminsterende direktør ved VDL sin fabrikk i Roeselare.

«Vi skal forme produksjonelinjene for å bygge elektriske busser så effektivt som mulig», sier han videre.

Mens trenden over nesten hele Europa er å flytte produksjonen ut av EU og til mer lavkost-land. Så går VDL mot strøms. De velger å utvikle den enorme busskunnskapen som ligger i byen Roeselare i Belgia. Her har det blitt bygget busser i mange, mange år under navnet Joncheere, senere VDL Joncheere. Og i de siste årene har en rekke elektriske busser blitt bygget ved den gamle Joncheere fabrikken i byen.

Nå tas første spadetak for en helt ny fabrikk som utelukkende skal bygge elektriske busser. Fabrikken vil bli liggende tett inntill hovedveien inn til den belgiske byen.

Og VDL velger samtidig å være helt i forkant av e-mobiltet i Europa.

«Kunnskapen og kompetansen vi har fått siden den første elbussen ble lansert i 2015 vil bli utnyttet ytterligere», sier Henk Coppens som er administrerende direktør hos VDL Bus & Coach.

Han legger til at den nye fabrikken vil være VDL sitt hovedsenter for e-mobilitet for å kunne møte de behovende som markedet måtte ha.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.