BYD leverer ytterligere 21 elbusser til København

BYD har levert ytterligere 21 elbusser til den danske bussoperatøren Anchersen. Bussene er av den nyeste generasjonen 13-meters laventrebusser. De skal benyttes på forskjellige ruter i København.

Bussene har såkalte LFP-batterier (Litiumjernfosfat – LiFePO4) med en rekkevidde på inntil 300 km. Det skal være mulig å levere større batteripakker med rekkevidde inntil 400 km, men det vil i så fall gå ut over nyttelasten. Derfor er batterier tilpasset kjøringen fordelaktig. Fordelen med denne batteritypen er at jernfosfat er betydelig rimeligere enn nikkel og kobolt som det brukes mye av i flere andre batterityper. Dessuten skal LFP-batterier ha lengre levetid.

De nye bussene er kompatible med den ladeinfrastrukturen Anchersen har fra tidligere. Selskapet har fra før 28 12-meters BYD-busser. De nye bussene har kapasitet på inntil 70 passasjerer.

BYD har lyktes godt i Skandinavia. Regner man med busser i bestilling, har den kinesiske produsenten mer enn 600 elektriske busser på det skandinaviske marked. De har så langt tilbakelagt mer enn 40 millioner kilometer og spart mer enn 44.000 tonn CO2-utslipp sammenlignet med tilsvarende dieselbusser.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.