Brukervennlig og pålitelig alkolås for buss

For å redusere faren for å kjøre i alkoholpåvirket tilstand er alkolåsen en god prevantiv løsning. I tillegg setter den en stopper for at personer med alkohol i blodet skal bryte loven og sette andres liv og helse i fare.

Foxguard vil mange forbinne med innbrudsalarmer for biler. Det engelske selskapet vokste seg store på bilalarmer tilbake på 80 og 90 tallet. Senere utvidet de dette med håndholte alkolåser som deretter låste opp bilens startsperre.

Nå er Alkolåsen til Foxguard kommet til Norge. En av modellene er tatt frem spesielt med tanke på buss.

Systemet som Foxguard den gang startet med er i dag den samme. Startsperren åpnes om en har blåst i munnstykket og uten alkohol i blodet.

I buss finnes det i dag mye elektronik og Foxguard har laget en elektronisk modul som kommuniserer med bussens elektronik og kan utvides med en rekke tilleggsprodukter.

– Vår modul kan både kobles tilstartsperren, men også via andre løsninger, som ferdskriver, håndbremse og girkasse. Vi har også en egen knap som sjåførene kan trykke på ved sjåførskifte. Dermed må ny sjåfør blåse i alkolåsen før kjøring, forteller Børre Johannessen hos RSA.

Måling av alkoholinnholdet i pusten er automatisk og prøven analyseres raskt og sikkert. Ved bestått test deaktiveres startsperren og bussen kan startes. Alkolåsen er produsert for å håntere vårt nordiske klima, og kan operere ned til -45 grader.

Foto: Børre Johannessen fra Foxguard Alkolås Norge og Jenny Åkesson fra Foxguard AB.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.