Bestilte 100 elektriske VDL Citea

Det nederlandske transportselskapet Connexxion har plassert en ordre på ikke mindre enn 100 Citea SLFA Electric leddbusser hos bussprodusenten VDL Bus & Coach.

Dette er den største ordren på elektriske busser til VDL noen sinne og gjør samtidig at Connexxion med morselskapet Transdev får den største flåten av elektriske busser i Europa. Med i bestillingen er også 18 VDL Futura

18 VDL Futura FDD2 er de første dobbeltdekkere settes inn i offentlig personbefordring i Nederland.

FDD2, og dette er første gangen dobbeltdekkere vil bli brukt i offentlig personbefordring i Nederland. Alle bussene skal gå i området Amstelland-Meerlanden som blant annet omfatter flyplassområdet Schiphol utenfor Amsterdam. Dette er et meget sterkt trafikkert område, og bussene vil også inngå i et BRT-system.

– Dette er et viktig skritt for å skape en offentlig personbefordring uten lokale utslipp i Amstelland-Meerlanden. Fra før har vi gode erfaringer med 43 Citea Electric leddbusser i Eindhoven-området, sier Erik van Eijndhoven som er direktør for offentlig transport hos Connexxion. Dette er i dag den største elektriske bussflåten i Europa.

De 100 bussene vil bli ladet både på Connexxion-anlegget og på holdeplasser underveis og skal kunne operere på døgnkontinuerlig basis. Hver av dem vil tilbakelegge rundt 100.000 km i året og vil bli utstyrt med den nyeste batteriteknologien for å kunne tilfredsstille de strengeste europeiske kravene.

Red Dot Award

VDL Citea SLFA Electric er blitt kåret med den prestisjetunge designprisen Red Dot Award i 2017. Bussen vant prisen innenfor produktdesign-kategorien. Prisen vil bli overlevert 3. juli i år. Juryen begrunner valget med at VDL Citea SLFA representerer morgendagens offentlige transportløsning, men er tilgjengelig allerede i dag.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.