Batteri-celler fra Sverige

Batterifabrikken Northvolt ETT i Nord-Sverige produserte sin første litium-ion battericelle nå i romjulen. Dette er også den første battericellen som er fullt ut utviklet og produsert ved en europeisk fabrikk.

Oppskalering av produksjonen vil skje i løpet av 2022, og da vil også de første kundeleveranser finne sted. Fabrikken i Skellefteå har i dag over 500 ansatte som representerer 56 nasjonaliteter.

Parallelt med utvikling og produksjon av battericeller arbeider Northvolt også med gjenvinningsprosesser gjennom det såkalte Revolt-programmet hvor målet er å kunne produsere nye battericeller fra resirkulerte materialer.

De kommende årene vil Northvolt ETT øke produksjonskapasiteten opp mot 60 GWh i året. Det er nødvendig for å kunne dekke ordre selskapet har skaffet seg fra nøkkelkunder som Scania, BMW, Fluence, Volkswagen, Volvo Cars og Polestar.

Bare starten

Pater Carlsson er en av grunnleggerne og daglig leder i Northvolt. – Den første battericellen er en milepæl for oss. Men dette er bare starten. De kommende årene vil northvolt ETT øke produksjonskapasiteten i stor grad for å bidra til å muliggjøre den europeiske overgangen til ren energi, sier han.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.