Amandus Campingbuss med de ni liv

Amandus Camingbuss. Du har helt sikkert hørt navnet før. Dette er campingbussen med de ni liv og som nå kan bli din. i 36 år har Volvo B61505 vært en kjent skikkelse på utallig campingbusstreff rundt om i både Norge og utlandet. Nå er den tilsalgs for en rimelig penge.

– Jeg kjøpte bussen i 1982, en Volvo B61505 fra 1962. Da var den allerede påbegynt innredet, men jeg måtte sluttføre innredingen selv, sa tidligere eier Odd Gunnar Rønning da Bussmagasinet laget en artikkel om bussen for ti år siden. Allerede da var det klart at vi snakket om en unik campingbuss. Nesten som fuglen Phønix.

For denne bussen har gjennoppstått fra brann. I 2007 opplevde Rønningen å få vist frem bussen i beste sendetid på tv og annen media.

– Under en kjøretur begynte røyken å sive opp av luftdysene til defrosteren. Det viste seg raskt at dette ikke var dugg fra varmeapperat, men ekte brannrøyk. Det viste seg at det var full fyr i motoren. Fronten og instrumentpanelet smeltet, men vi klarte å redde bussen. Med hjelp fra dyktige venner, så fikk vi reparert bussen. Det var tydelig at den ville leve videre, forklarte Rønning den gangen.

Da vi besøkte Amandus og dens eier i 2008, så fikk vi se en buss som hadde besøkt de aller fleste steder som er verd å besøke i Norge og nærliggende land. I taket over førerplassen kunne vi se minner om en rekke kjente steder. Her var det klistermerker fra Nordkapp i nord til Monaco og Verona i syd.

– Allerede samme år som bussen ble ferdigstilt, så pakket vi fem barn og oss to voksen i busse. Satte nesen mot sydligere strøk og havnet i Italia. Her møtte vi på en norsk journalist som laget en flott repotasje fra turen.

Men den turen Rønning husker aller best, var en tur til Jomfruland.

– Amandus har vært i media flere ganger. Jeg husker veldig godt en tur til Jomfruland. Jeg tror vi var en av de første som monterte markise på siden av bussen. Avisa laget en sak om bussen med fortelt. Markisen holdt i mange år den, akkurat som bussen, fortalte han den gangen.

For noen år siden skilte Amandus og Odd Gunnar lag. De hadde da kjørt land og strand rundt i over 30 år. Odd Gunnar hadde lenge sett på campingbil og noen venner hadde vært intresert i Amandus over en tid.

Nå er campingbussen Amandus igjen klar for ny eier. Og det kan bli nettopp deg. Bussen står avertert på «Lastebil,Buss,Camping buss Deler/kjøp/salg/Bytte» siden på Facebook. Her ønsker dagens eier, Morten Juelsen, rundt 10.000 for klenodiumet. Bussen starter og går. I følge kommentarfeltet så er bremser i god stand. Innredingen er tatt ut grunnet tegn til fukt. Men påbygget og understell er i grei stand.

Bussen er nå solgt, i følge eier.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.