AKT først ute med sanntidsdata til Google Maps

Reisende over hele verden kan nå bruke Google Maps for å sjekke om bussene i Kristiansand går på tiden.

AKT er først ute i Norden med å levere sanntidsdata til det som kalles GTFS (General Transit Feed Specification), et system for offentlig transport utviklet av Google. AKT sin løsning er levert av Consat Telematics.

– Googles GTFS er i dag den hotteste måten å få sanntidsinformasjon ut til alle eksisterende og potensielle reisende, både på et lokalt og globalt nivå. Og det på en måte som virkelig kan forenkle hverdagen deres, sier Thomas Ottosson, viseadministrerende direktør i Consat Telematics.

Ved å publisere trafikkinformasjon i sanntid til brukere som også har tilgang til annen sanntidsinformasjon, som for eksempel fra veitrafikken og sykkelveier, kan brukerne selv velge den mest effektive reisemåten. Og det uten å laste ned lokale spesial-apper eller andre løsninger som ikke dekker alle behov, og som dessuten kan være vanskelig å vite om og finne for turister eller for de som sjelden benytter kollektivtrafikk.

Leverandører som kan tilby sanntidsinformasjon – og ikke bare statiske rutetidstabeller – til sine kunder, kan virkelig forbedre hverdagen til reisende og derved generere økt trafikk.

Buss eller tog er ofte mer tidseffektiv reisemåter enn privatbil, noe som enkelt kan synliggjøres ved hjelp av sanntidsdata. Når reisende har sanntidsinformasjon for alle sine reisealternativer, er det enklere å ta velbegrunnede valg. Alternativt kan reisende la mobiltelefonen ta valget for dem, for eksempel ved at telefonen automatisk vekker deg litt tidligere etter å ha mottatt sanntidsdata som viser økt reisetid til jobb som følge av en ulykke eller veiarbeid.

Consat, Nordens største leverandør av ITS-løsninger, tilbyr i dag GTFS sanntidspublisering via ITS4mobility-plattformen. Thunder Bay i Canada og Agder Kollektivtrafikk i Kristiansand er de to første kundene som har utvidet sine ITS4mobility-system med denne funksjonen.

– Det snakkes mye i bransjen om åpne data og tilgjengelighet for allmennheten, men få leverer. Consat vil gå i front og vise at det er mulig. Vi er overbevist om at flere kunder vil velge å dele data på denne måten når de blir gjort oppmerksom på muligheten, sier Ottosson i Consat Telematics.

video: GTFS

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.