ABB-robotisering av Scanias monteringsfabrikk for batterier

Det er nå avgjort at det er ABB som skal levere robotløsningene til Scanias nye monteringsfabrikk for batterier i Södertälje I Sverige.

Fabrikken på 18.000 kvadratmeter er forventet å være fullt operativ i 2023. Nyttekjøretøyprodusenten har investert ikke mindre enn 108 millioner US-dollar (rundt 970 millioner norske kroner) i prosjektet som skal få opp farten i selskapets elektrifiserings-strategi. Robot-teknologien skal gjøre det mulig med døgnkontinuerlig produksjon.

Scania og ABB har hatt et samarbeid i mer enn fire tiår og samarbeider nå altså om produksjons-infrastruktur for elektriske kjøretøy, både lastebiler og busser. Selskapene er også inne i et samarbeid når det gjelder ladeløsninger, og begge er partnere i Northvolt, som er Europas største fabrikk for produksjon av litium-ion battericeller. Northvolt er Europas største fabrikk av sitt slag.

Scanias nye monteringsfabrikk for batterier er konstruert for at Scania skal kunne ligge i front når det gjelder industriell digitalisering, automasjon og bruk av avansert robot-teknologi for å strømlinjeforme produksjonsprosessene med økt fleksibilitet. For Scania er fabrikken også en investering som vil styrke Sveriges posisjon ytterligere når det gjelder avansert teknologi for elektrifisering av tunge kjøretøy, noe som er av avgjørende betydning for en overgang til bærekraftig transport.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.