Stress ned i jula
Mer enn halve Norge skal ut å reise i jula. Juleturen kan bli krevende med stor trafikk og skiftende vær. – Planlegg turen godt og bruk tida som trengs. Kom trygt fram, er Vegvesenets råd.
– De aller fleste er flinke og ansvarlige i juletrafikken. Men det er likevel på sin plass å minne folk om å være på vakt. Skiftende vær- og føreforhold, spesielt på og over fjellet, kan gjøre turen krevende. Flere biler på veiene betyr også økt risiko, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.Vegvesenet holder de veifarende løpende orientert om forholdene gjennom sine fem vegtrafikksentraler, trafikkmeldinger på Vegvesen.no og gjennom pressen. – Våre folk er på 24/7 gjennom hele jula, lover vegdirektøren.
80 juletrafikk-ulykkerHvert år skjer det om lag 80 ulykker med personskader i juletrafikken. I fjor mistet to livet i juletrafikken, mot seks i 2017, to i 2016 og ingen i 2015 og 2014. – Om du tilpasser farten etter forholdene og holder fartsgrensen bidrar du til en trafikksikker juletrafikk både for deg, dine og alle andre som er ute på veiene. Det er også viktig å sikre både passasjerer og last på en skikkelig måte, sier Hovland.
Stress nedVegdirektøren er overrasket over at mange har det så travelt i juletrafikken. – Mitt største juleønske er en jul uten drepte og hardt skadde i juletrafikken. Mange kjører på veier de ikke er vant med å kjøre. Været og føre kan være krevende. For høy fart og unødvendige forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er dessverre gjengangere i juleulykkene. Planlegg turen godt. Bruk den tiden som trengs. Det er bedre å komme fram litt senere enn ikke i det hele tatt, sier Ingrid Dahl Hovland.
Ta bussen
Bussen eller andre kollektiv løsninger er også et godt alternativ til bilen. De fleste busselskapet setter inn ekstra avganger i jula og på bussen kan en slappe av. Norge har et av de beste utbygde kollektiv systemene i Europa og store deler av rutenettet for buss, tog og båt ligger inne i EnTur appen. Her får en opp ruteforslag, eventuelle bytter og pris på reisen.