21 elektriske dobbelt-leddbusser til Malmö

Den belgiske bussprodusenten Van Hool har mottatt en bestilling på 21 batterielektriske 24-meters dobbelt-leddbusser fra Nobina. Bussene skal gå i Malmö i Sverige.

Bussene, som har modellbetegnelsen Exqui.City, skal leveres senere i år. Kjøretøyene skal lades med kontakt på Nobinas bussdepot i Malmö. Meldingen sier ikke noe om rekkevidden på kjøretøyene.

Exqui.City er en multiplattform for batterielektrisk drift, brenselcelle-drift ved hjelp av hydrogen, og det kan også leveres trolleybusser på plattformen. Bussene finnes både som 18-meters normale leddbusser og 24-meters dobbeltleddbusser.

Bussene som skal leveres til Malmö, er i engelsk terminologi såkalte «trambuses», eller trikkebusser, hvis man oversetter direkte. Dette er altså busser med et trikkelignende utseende. Van Hool har levert flere enn 300 «trikkebusser» til 17 byer, hvorav de aller fleste er i Europa. Når det gjelder elektriske busser totalt, har den belgiske produsenten levert rundt 1.200 så langt.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.