VDL skal snart vise sin nye bybuss

Den nederlandske bussprodusenten VDL skal ha premiere på sin nye bybussgenerasjon av Citea på den store utstillingen Innotrans i Berlin fra 20. til 23 september.

Innotrans er blitt verdens største messe innenfor transportteknologi, og både VDL og flere andre bussprodusenter har valgt denne i stedet for IAA Transportation som skjer samtidig i Hannover.

Den nye VDL Citea er i motsetning til forgjengeren med samme navn konstruert som elbuss helt fra bunnen av. Den vil dessuten bare bli levert som elbuss. Blant annet er batteriene integrert i gulvet og plassert slik at de ikke vil skades ved en kollisjon. Samtidig gir dette et lavt tyngdepunkt og stjeler ikke plass fra passasjerområdet. Sideveggene er i kompositt-materiale som gir lavere vekt, mindre vibrasjoner og bedre lydisolering. Klimaanlegget er også helt nytt.

Nye Citea kommer i fire lengder og fem varianter. 12,2-meteren kommer både i laventre—og lavgulvsutførelse, mens lengdevariantene på 13,5, 14,9 og 18,1 meter skal leveres i laventreutførelse. Rekkevidden er også kraftig forbedret og skal nå være inntil 500 til 600 km avhengig av utførelse.

VDL skal allerede ha en betydelig ordrereserve på den nye generasjonen Citea.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.