Travelt for bussfolket

Det blir en travel sen-september for bussfolket, med messer både i Hannover og Berlin, og det samtidig!

Verdens største nyttekjøretøyutstilling, som nå har fått betegnelsen IAA Transportation, går av stabelen i Hannover 20. – 25. september. Med samme startdato, men med avslutning to dager tidligere, arrangeres Innotrans i Berlin. Det er godt at en togreise mellom Hannover og Berlin ikke tar all verdens tid.

IAA

De store internasjonale multiprodusentene med både busser og vare-/lastebiler på programmet, er naturlig nok å finne på IAA. Her finner vi tunge aktører som Iveco, Daimler Truck, MAN, Scania og Volvo. Og så skal man merke seg det tyske oppstartselskapet Quantron som har både elektriske lastebiler og busser på programmet. Selskapets nye elbuss blir vist på IAA. Vi ser også at store kinesiske produsenter som BYD og Dongfeng kommer til IAA.

Innotrans

Innotrans var opprinnelig en messe for skinnegående kollektivtransport. Slikt dominerer også årets messe, men flere av de rene bussprodusentene har kastet sine øyne på denne messen. Messen er for øvrig flinkere enn IAA når det gjelder å fortelle om nyheter på utstillingen. På Messe Berlins hjemmeside leser vi blant annet at polske Solaris har verdenspremiere på sin brenselcellebuss Urbino 18 Hydrogen, som er en 18-meters leddbuss i Urbino-programmet.

Tsjekkiske Skoda viser også en brenselcellebuss, den helt nya Škoda H´City, samt trolleybussen T´City 36TR med gjennomgående lavt gulv og nydesignet karosseri. Et par elbusser som tidligere er omtalt på Bussmagasinet.no, nemlig VDL Citea og Van Hools A12, har også premierevisning på Innotrans. Ebuco har også med seg nyheter på utstillingen.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.