Tidenes beste besøkstall

Busworld: Med 37.241 besøkende fra 118 land ble 2017 edition av Busworld tidenes beste. Nå er dørene lukket for godt i Kortrijk og om mindre enn to år så åpner dørene for en større Busworld i Brussel.

Det var med tårer i øynene, samtidig som de strålte av glede, at årets Busworld ble avsluttet. Hele 37.241 personer fra 118 land var innom dørene på årets store bussbegivenhet i Kortrijk. Nå skal organisasjonen bak messen kjenne på nervøsiteten i nesten to år før dørene på de nye messelokalene i Brussel åpner.

Spenningen og en smule nervøsitet foran neste messe har sin begrunnelse i at det var i Kortijk, Belgia det hele startet for hele 24 messer siden, i 1971. Med 40 års kunnskap på en og samme plass, så har Kortrijk blitt et begrep. Mange forbinner byen med messen og de små lokalene har fått Busworld til å bli et intimt og koselig treffsted for bransjen.

I 2001 utvidet Busworld med messer i andre deler av verden. I dag avholdes det mindre Busworld-messer i Asia, Sør-Amerika, Tyrkia og Russland. Men samtidig ble Busworld Kortijk en verdensmesse som tiltrakk seg besøkende og utstillere fra hele verden.

På årets messe kunne publikum oppleve bussmodeller fra Asia og USA i tillegg til de europeiske modellene en er vant til å se. Og forskjellen er tilstede. I USA er det andre måter å regne lengde på en buss. 40 og 45 fot er de lengdene som er mest brukt. I tillegg har bussene nesten utelukkende kun en dør, og den er fremme. Dette er for at sjåføren skal kunne si: «watch your step». Flere har forsøkt å selge busser med midtdør, men denne forblir kun en nødutgang når bussen tas i bruk.

På den 24. Busworl Europe eller Busworld Kortrijk, som det heter på folkemunne, så var det hele 376 utstillere fra 36 land. 34 presskonferanser og hele 300 journalister fra 42 land, deriblant 4 fra Norge. Men artikler fra messen kan leses i nær 100 land, da flere dekker mer enn sitt hjemland. For ikke snakke om hvor bredt nyheter på internett dekker. Videoklipp fra messen på Youtube blir sett i store deler av verden.

Flere viktige konferanser ble avholdt. Den internasjonale transport organisasjonen IRU avholdt flere viktige konferanser sammen med Busworld. Over 450 delegater deltok på disse møtene. Og det ble sendt inn ulike forslag til bedre hverdag for operatører og bussjåfører til EU i Brussel. En av temaene var å endre Kjøre- og Hviltiden noe. Delegatene ønsket en mer kundetilpasset regelverk og at passasjerer ikke skal behandles som gods.

Busworld Award Night ble uttvilsomt en suksess. Med flere tusen fremmøtte til middag og premiedryss, ble det en minneverdig kveld. Her ble prisen for Coach of the Year 2018 utdelt til Irizar i8 i tillegg til en rekke prisen for alt fra komfort til beste påbygger.

Nå er Busworld Kortrijk historie og arbeidet med planene for neste Busworld Europe Brussel har startet. Bussmagasinet kan allerede nå avsløre at messen åpner sine dører den 18. oktober 2019.

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.