Tatt med ett tonn smuglerkjøtt på grensa

Daglig går det «kjøttbusser» over grensen til Sverige. Tollerne stopper ofte busser med alt for mye kjøtt ombord. Flere ganger har busser blitt tatt med alt for mye kjøtt. Helt opp til ett tonn smuglerkjøtt har blitt beslagelagt på en buss.

Det var Sveriges Radio som først omtalte saken. Men det er ikke noe nytt at det er blitt stanset busser med alt for mye kjøtt i lasterommet. Nå er Tollvesenet lei av den økte smuglingen.

– Vi har hatt mange og store beslag. Mange av passasjerene som kjører disse bussene har med mye mer enn det de har lov til, forteller seksonsleder Wenche Fredriksen ved Svinesund Tollsted til Sveriges Radio.

Regelen er at en kan ta med seg ti kilo kjøtt til en maksimal verdi på 3000 kroner om en er borte mer enn 24 timer. Men det er nesten daglig at de stanser busser med mye mer kjøtt ombord enn den lovlige kvoten.

– Vi kan iallefall si at det er del av de som er ombord i bussen som tar med mer enn det de har lov til, sier Fredriksen.

Hun viser til mange kontrolerte busser på grensen og hvor beslaget har vært fra noen kilo til ett tonn med kjøtt for mye i bussens lasterom.

Tollerene har mye å ta tak i når de stanser en buss på grensen. Det er tidkrevende å gå gjennom bussen, spesielt når det er mange reisende.

– Det er mange som sitter i bussene og det gjør at det er en tidkrevende jobb, men vi ser at vi får resultater, sier hun.

Bare i Oslo går det daglig flere busser med handleglade reisende som skal ha med seg de beste tilbudene fra butikkene like over svenskegrensen. Og ofte er dette dagsturer som setter en stor begrensing i hva en kan ta med seg tilbake til Norge.

Slike bussavganger finnes det mange av langs hele Norges grense. Mange av disse bussturene er gratis for de reisende. Busselskapene er sponset av butikkene som inviterer de reisene via reiseklubber og lignende.

 

 

 

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.