Stor elbuss-fremgang for MAN

MAN Truck & Bus har i løpet av kort tid mottatt ordre fra Sverige og Spania som til sammen kan komme til å resultere i over 500 nye elbusser av typen MAN Lion´s City E.

Vi starter hos broderfolket i øst. Her har Keolis Sverige lagt inn en ordre på inntil 362 busser hos Svenska Neoplan. Ordren fordeler seg på 137 MAN Lion´s City E for leveranse i 2024 og en opsjon på ytterligere 225 busser av samme type for leveranse i 2025.

Den faste ordren består av 102 12-metersbusser og 35 18-meters leddbusser. 12-metersbussene får en batterikapasitet på 480 kWh, mens leddbussene får 640 kWh. Sistnevnte får for øvrig drift på to aksler. Bussene skal bygges på MANs nye elektriske plattform ELSA. Alle bussenes kal ha et avansert system for førerstøtte og høy standard for de reisene.

Keolis har fra før gode erfaringer med batterielektriske MAN. Selskapet har i dag 132 slike busser i drift i Göteborg, Stockholm og Lund.

Spania

I Spania har MAN mottatt ordre på 175 elbusser fra operatører over hele landet så langt. Det viktige med dette er at det spanske markedet nå virkelig skyter fart. Så sent som i fjor var bare 15 prosent av alle nye busser i spanske byområder elektriske. Men allerede mot slutten av inneværende år regner MAN med at mer enn halvparten av nye busser til urbane områder vil være elektriske. Det innebærer en nærmest kolossal vekst.

Blant spanske byer som satser på MAN allerede i år finner vi Alicante, Bilbao, Malaga, San Sebastian og Valencia.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.