Ebusco 3.0 er nå på veien

Den nederlandske elbussprodusenten Ebusco har nå foretatt de første leveransene av sin nye buss-serie Ebusco 3.0. De første bussene gikk tilden nederlandske byen Hilversum.

Det mest epokegjørende med Ebusco 3.0 er den utstrakt bruken av komposittmaterialer som reduserer vekten i betydelig grad. Det innebærer selvsagt lavt energiforbruk og dermed økt rekkevidde. Den nye buss-serien har batteriene integrert i gulvet. Det gir et lavt tyngdepunkt, gode kjøreegenskaper og fin komfort for passasjerene.

Det var bussoperatøren Transdev som mottok de første Ebusco 3.0. Selskapet har fra 2020 156 elbusser av forgjengeren, Ebusco 2.2, i flåten.

Med introduksjonen av Ebusco 3.0 øker dessuten selskapet produksjonskapasiteten til 3.000 busser i året.

Selv om leveransene bare så vidt har startet, ser ordreboken for Ebusco 3.0 pen ut. Blant annet har Keolis Sverige plassert en ordre på 50 12-meters Ebusco 3.0 for leveranse i 2024, med opsjon på ytterligere 75 busser for levering i 2025.

Videre kan nevnes en ordre på 31 Ebusco 3.0 fra den tyske operatøren Niederrheinische Verkehrsbetriebe AG (NIAG). Ordren fordeler seg på 19 12-metersbusser og 12 18-meters leddbusser.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.