Solaris kjører deg til gate i Tromsø

En av de 12 meter lange Solaris flybussene som opereres av flyselskapet Avinor har nylig startet å kjøre nord for polarsirkelen. Dette er den nordligste regionen for å se Solaris-busser i trafikk. Tromsø er det største storbyområdet i Nord-Norge og den tredje største byen over hele verden nord for polarsirkelen.

Tromsø kan skryte av Norges største fiskehavn, og selve byen er kjent som porten til Arktis. Det regnes også som et av de beste stedene i verden å se nordlyset.

Byen med en befolkning på nesten 80 000 byr på mange attraksjoner, og fikk nå en annen: en behagelig tur i en Solaris Urbino 12tilpasset flyplasstransport.

– Tilstedeværelsen av bussene våre på hovedflyplassene i Norge er en milepæl for oss. En ekstra bonus er at vi nå også har Solaris-busser i den nordligste delen av landet vårt. Norge har en kontinental kystlinje på 25148 km, så vi trenger lokale flyplasser for å operere og nå også dedikerte flybusser ”- sa Sverre Skaar, administrerende direktør i Solaris Norge AS.

Et selskap under det norske transport- og kommunikasjonsdepartementet, Avinor har ansvaret for 44 statlige flyplasser. Over 3000 ansatte i selskapet er ansvarlige for planlegging, utvikling og drift av en effektiv flyplass- og flysikringstjeneste.

For tiden bygges det en ny passasjerterminal på flyplassen Tromsø Lufthavn Langnes, og de tilhørende bygg- og renoveringsarbeidene medfører visse trafikkutfordringer. Flybussen Solaris Urbino 12 fungerer som et ekstra transportmiddel og sørger for en jevn overføring av passasjerer fra terminalen til flyet.

Bussene som drives av Avinor er Urbino-modell spesielt tilpasset flyplasstransport. Bussens eksteriør skiller seg ut på grunn av de ekstra dørene på venstre side, mens interiøret har færre seter sammenlignet med vanlige Urbino 12. I stedet for disse setene er bussen utstyrt med ekstra bagasjebrett og plattformer for større kofferter. Flyplassmodellene har også LED-skjermer med flynummer og destinasjoner.

Samarbeidet mellom Solaris og transportør Avinor dateres tilbake til 2013, da den første Solaris Urbino 12 ble med i den norske flåten med flybusser. I løpet av de følgende årene mottok kunden også 18 meter Solaris-busser. For tiden kan Solaris Urbino flybusser påtreffes i Norge på følgende flyplasser: Oslo Gardermoen, Stavanger Sola, Bergen Flesland, og nå er de også utplassert på Tromsø Langnes.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.