Scania introduserer et smartere dashbord

Neste år starter Scania introduksjonen av et nytt digitalt dashbord for både lastebiler og busser. Dashbordet vil ha en modulær elektronisk arkitektur og vil by på nye sikkerhetssystemer.

Smart Dash er betegnelsen Scania har gitt det nye smarte dashbordet. Dette er et viktig element når det gjelder lansering av nye digitale tjenester, økt sikkerhet og forbedrede brukeropplevelser, heter det i en melding fra Scania. Fra første stund vil Smart Dash være forberedt for trådløse programvareoppdateringer, blant annet via 5G-nettet som nå er under full utbygging både her i landet og andre steder.

Det nye dashbordet baserer seg på et modulært system for digitale løsninger og vil derfor egne seg for alle typer kjøretøy og på forskjellige markeder.

De nye generelle sikkerhetsforskriftene fra EU vil gjøre ulike sikkerhetsorienterte funksjoner obligatoriske for tunge nyttekjøretøy fra juli 2024. De nye forskriftene, UNECE R155 og R156, vil også gjelde for cybersikkerhetsteknologier, med mål å forhindre og redusere hacking av kjøretøy. Scanias nye elektrisk systemarkitektur, felles for både lastebiler og busser, muliggjør smartere og raskere kommunikasjon med høyere sikkerhet og tilfredsstiller selvsagt de nye EU-kravene.

Scania sier ikke noe om når Smart Dash kommer i busser, men de første lastebilene får det nye digitale dashbordet tidlig i 2024.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.