Rekordår for Solaris både i Norge og internasjonalt

Med hele 1397 solgte busser så ble 2017 et suksessår for Solaris Bus & Coach. Naturligvis så er fremdeles hjemmemarkedet Polen deres største marked, men Norge ligger på en sterk fjerdeplass med hele 109 Solarisbusser.

Det norske bussmarkedet domineres ikke lenger av kun noen få store, nå fordeles markedet mellom flere merker. Dette er noe som kommer Solaris tilgode. De leverte hele 109 busser til Norge i 2017. En sterk fjerdeplass på det totale leverte Solarisbusser globalt. Og det tredje største eksportmarkedet for det poslke bussmerket med en grønn dachs hund som logo.

På hjemmemarkedet Polen leverete Solaris hele 445 busser i 2017, noe som betyr en markedsandel på over 51 prosent. Neste på den polske listen er Mercedes-Benz med knappe 18 prosent markedsandel, som betyr at det er stort avstand mellom første og andreplass.

– Vi er fullstendig klar over at vår suksess ikke ville vært mulig om vi ikke møtte våre kunders forventning, som forøvrig er noe av det viktigste for oss. I 2017 mottok vi stor kundetilfredshet på tvers av salgsmarkedet etter en kundeundersøkelse vi fikk gjennomført. Denne undersøkelse ble utført da vi ønsket å finne ut hva vi kunne gjøre bedre ut mot kunder og samarbeidspartnere. Vi mottok en stor andel tilbakemeldinger, og er veldig fornøyde med at over 80 prosent svarte at de var meget godt fornøyd med samarbeidet vi hadde. Dette er et godt bevis på at vi har gjort mye riktig de siste tiårene, sier Solange Olszewska, eier og leder hos Solaris Bus & Coach.

– Men nå legger vi 2017 bak oss og ser fremover. Det er allerde klart for oss, med stor respekt, at 2018 blir enda bedre. I disse dager er det klart at Solaris har undertegnet ordre på over 1400 busser og at dette antallet vil bli høyere mot slutten av året. Vi vil derfor invistere i utvidelse og kontinuerlig forbedring, samt styrket ettermarkedsfokus. Det beste eksemplet her er vårt helt nye Solaris Logistikksenter i Jasin nær Poznan her i Polen, forteller Olszewska videre.

Her i Norge kan det norske datterselskapet juble over et godt år for Solaris Norge AS. Det ble levert hele 109 busser, hvor dette gav en første plass i markedsandel for Oslo og omegn. I tillegg ble det mot slutten av året levert fire fullelektriske busser for Ruter AS sitt pilotprosjekt. Og i juni 2018 skal fem fullelektriske busser inn i trafikk i Kristiansand i Vest-Agder. Disse blir kjørt av Boreal Buss AS.

Solaris har også utvidet deres bussprogram. Innen kort tid vil 24 meter lange dobbelleddbusser bli levert kunde i Latvia. Dette er de aller første 24 meter trolleybusser fra Solaris. Senere vil også det komme flere ulike drivlinjer på disse superbussene.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.