Ny og raskere selvkjørende buss

Mandag 7. september setter vi en helt ny generasjons selvkjørende buss i drift i Kongsberg. Dette er den første selvkjørende bussen i Norge av den nyeste typen EZ10, med bedre teknologi og en toppfart på 20 km/t.

En såkalt tredjegenerasjons buss av modellen EZ10 fra EasyMile erstatter de to bussene av generasjon to på strekningen mellom Kongsberg knutepunkt og Teknologiparken fra mandag av. Dette vil gjøre reisen enda smidigere og mer behagelig.

Den nye generasjonen buss har fått sensorene foran flyttet for å oppfatte trafikkbildet bedre. Den nye teknologien vil gjøre bussen i stand til å holde høyere hastighet større del av tiden, pluss at kjøringen vil bli jevnere og med færre brå stopp. Hastigheten vil gradvis økes til 20 km i timen. Alt i alt vil det forhåpentlig lede til en forbedret reiseopplevelse.

Erfaringene som har blitt gjort i prosjektet i Kongsberg har bidratt til utviklingen av EasyMiles nye modell EZ10. Blant annet har den kameraer i tillegg til sensorer, som gjør den enda bedre i stand til å lese landskap og bevegelser rundt seg.

Partene i prosjektet håper at de i løpet av prosjektperioden vil få testet ut å ta verten ut av bussen i deler av traseen, for å gjøre bussen fullt ut selvkjørende.

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Brakar, Vy, Kongsberg kommune og Applied Autonomy.

Smittevern

Fordi bussen er relativt liten, blir det særlig viktig at passasjerer er flinke til å ivareta smittevern om bord. Det vil derfor være Antibac tilgjengelig i bussen, i tillegg til at passasjerer skal bruke munnbind. Passasjerer som viser symptomer på sykdom, skal ikke reise med bussen.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.