Modulbasert telematic for alle typer busselskaper

Stockholm: Det norske teknologiselskapet Sagasystem var på plass på UITP Global Public Transport Summit med deres telematicsystem Tenix. Dette er et unikt modulbasert verktøy for hele bussbransjen.

«Systemet vårt er basert på moduler. En velger de it-løsningene som passer og en kan bygge ut etter som behovet melder seg», forteller Robert Barth Jacobsen, Administrerende direktør hos Sagasystem AS.

«Vi lager løsninger bygget for buss og offentlig transport. Vi har over 10 års erfaring med leveranser til både store og små bussoperatører, og etter hvert har vi begynt å jobbe med bussoppdragsgivere i tillegg. Vi leverer robuste løsninger som inkluderer kontinuerlige oppdateringer av software og nye moduler og drifter disse for våre kunder», sier Jacobsen og forteller litt mer om deres modulbaserte system for bussbransjen.

«Med Tenix VCG åpnes det nye muligheter for bussoperatører og oppdragsgivere til å drifte alle applikasjoner og tjenester på en sikker og kontrollert måte. Resultatet er økt effektivitet og forbedret passasjerinformasjon, som igjen gjør kollektivtrafikken mer attraktiv som fremkomstmiddel. Tenix VCG er en «plattform» om bord i busser, tog og bybaner. Enheten er koblingspunktet mellom mobile enheter og baksystemer og leverer sikker internett og mobilkommunikasjon.  Tenix VCG kobles til andre systemer om-bord via IP LAN med Ethernet-tilkoblinger («Switch») og øvrige I/O tilkoblinger, samt en rekke andre muligheter», forklarer han.

En kan da velge den softwaren som passer driften. Og det er alt fra tellesystem av passasjerer til applikasjoner på mobilen som bussjåføren kan benytte til innraportering av feil eller mangler ved kjøretøyet. System kan også kobles sammen med bussens interne system og sende automatiske feilmeldinger til trafikkleder og verksted.

«Systemet har åpen grensesnitt og kan dermed bygges på andres systemer helt etter krevene til ITxPT som nå de fleste bussleverandører benytter», sier Jacobsen.

Han har med seg to ansatte på standen som begge har god kunnskap om de ulike tjenestene selskapene etterspør. Maulink Kataria vise frem deres automatiske tellesystem som benytter APC teknoligien og viser også frem deres komunikasjonsboks som kan monteres inn i alle busser.

Ørjan Sætre innehar stor kunnskap og viser de besøkende hvordan Tenix fungerer på pc og mobil. Enkle systemer som lett kan tas i bruk uten særlig behov for opplæring. Selve programvaren er sky-basert og krever ikke at en unvisterer i kostbare datasystemer, men det holder med en bærbar pc.

Sagasystem som har utviklet Tenix holder til i Bergen og ble etablert i 2008. De er leverandør av IT-løsninger og utstyr for buss og kollektivtransport. Ansatte består blant annet av spesialister innen IT-løsninger og offentlig transport. Kjernen i deres kultur er levering av høy-kvalitetsdata og informasjon til sine kunder i det de tror er en unik, kundefokusert måte.


Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.