Litt av hvert på Busworld Europe

Det er langt mer enn nye busser å beskue på bussutstillingen Busworld Europe i Brussel i begynnelsen av oktober. Også på komponent- og systemsiden er det mye å stifte bekjentskap med.

Cummins

Ett av Cummins sine datterselskaper, Accelera by Cummins, informerer om at selskapet vil presentere et nytt batterikonsept, hydrogen brenselceller og en helintegrert utslippsfri drivlinje. Batterikonseptet har fått betegnelsen BP95E og skal ifølge Cummins være et batterisystem med særdeles høy energitetthet, altså stor energimengde i forhold til fysisk størrelse. Batterikonseptet skal også være meget fleksibelt når det gjelder montering i bussen.

Brenselcellen har en effekt på 150 kW, mens den integrerte utslippsfrie drivlinjen bærer betegnelsen 1CS2016 NextGen.

ARCOL

ARCOL er en spansk produsent av speilsystemer, og i denne sammenhengen er det snakk om kamerabaserte systemer under betegnelsen CMS eMirror. CMS står for Camera Monitoring System, og her er det snakk om to kameraer og en tilhørende monitor på hver side av bussen. Systemet kan utvides med ytterligere kameraer for å dekke hele området på sidene og bak bussen, altså ingen blindsoner.

CMS eMirror har en teknologi som gir klare bilder på monitorene uavhengig av det utvendige lyset.

Iveco Bus

Iveco Bus og ChargePoint har inngått en avtale som gjør at førstnevnte kan tilby den avanserte flåteprogramvaren fra ChargePoint til sine europeiske busskunder. Programvaren holder styr på status på kjøretøyene, batteriene og ladeinfrastrukturen. Systemet kan bygges ut med moduler, blant annet programvare hvor man kan legge inn rutetider for den enkelte buss for å kunne optimalisere ladeprosessen i bussflåten.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.