Ville kjøpe buss med falske penger

Søndag møtte selgeren av en 2002 modell Scania Irizar Century et svensk ektepar. Det som så ut som et normalt salg mellom to parter, viste seg å være svindelforsøk med falske dollarsedler.

I en periode lå en 2002 modell Scania Irizar Century for salg på Finn.no til en ganske grei pris. Et svensk ektepar viste intresse for bussen og det ble avtalt å gjennomføre handelen sist søndag.

– De kom i kontakt med hverandre gjennom en annonse på svenske versjonen av Finn. To personer kom til Aust-Agder for å inngå avtale om å kjøpe en buss. Det viste seg at det ble gjennomført en transaksjon der det var falske sedler i omløp, opplyser etterforskningsleder Wigdis Songedal til Agderposten.

Kjøperene skulle overlevere 10.200 dollar for bussen og alt så normalt ut i det dokumentene ble undertegnet. Men ved nærmere kontroll av pengene så oppdaget selger at ikke alt var som det burde. For i mellom de ekte sedlene lå det kopierte dollar. Men da var bussen allerde på vei til Sverige.

Selger kontaktet politiet og de fikk stanset bussen på Harebakken ved Arendal i Aust-Agder. Bussen ble tatt tilbake av selger og kjøperne ble arrestert.

– Det ble inngått en handel. Deretter ble det oppdaget falske sedler, også i bilen deres. Politiet tok deretter beslag i de falske pengene, sier Songedal.

Paret har fått tildelt advokat og det er kommet frem at dette ikke er første gang paret er tatt for pengeforfalskning. Ved mist ett tilfelle for noen få år side, så ble paret dømt for tilsvarende tilfelle i Sverige.

I den siste tiden har det kommet frem flere saker, også i Norge, hvor selger er blitt lurt med utenlandsk valuta. Kjøper har ved flere anledninger ringt til selger og tilbydt store summer i utenlandsk valute. Mer enn verdien på kjøretøyet, men hvor resten skulle veksles til norske kroner. NRK kunne forleden fortelle om en person møtte opp for å levere en bil. Kjøper hadde tilbudt å kjøpe bilen for forlangende mot at han samtidig kunne veksle inn 100.000 svenske kroner til norske. Da selger møtte opp på avtalt sted med bil og 100.000 kroner i norske sedler, så røsket kjøperen de norske pengesedlene ut av hendene på selger og løp fra stedet.

Bilde: privat/nettside

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.