The Kelly Family og deres Neoplan Jumbocruiser

På 90 tallet var The Kelly Family en suksessrikt familieband med en rekke topphits bak seg. Så for å komme rundt til de årlige 200 konsertene i Europa, kjøpte de i 1996 verdens største turnebuss.

The Kelly Family er et Irsk-Amerikansk familieband som for alvor slo gjennom i Europa i 1994. Men allerde før det, hadde bandet reist rundt i hele Europa og i Amerika med show i over 20 år. Bandet slo seg ned i Tyskland og ble megastjerner nærmest over natten.

Vi kjenner de best i Norge for hitene, «I Can’t Help Myself», «Every Baby» og «Fell In Love With An Alien» fra deres album Almost Heaven som kom ut i 1994. Frem til dette hadde de benyttet en eldre londonbuss som turnebuss, men suksessen bandet fikk gjorde at de vokste ut av denne.

Så i 1996 kjøpte de en turbuss fra en turoperatør i Dortmund. De hadde sett at en normal 12 meter dobbeldekker ikke var nok, så de slo til på det største som kunne oppdrives. Neoplan Jumbocruiser på 18 meter og med to fulle etasjer.

Bussen ble utstyrt med 28 komfortable senger i andre etasje. En lounge i leddet oppe med fire gode stoler og busseter i første etasje fremme. Helt bak i leddet laget Joey Kelly en parkeringsplass til sin motorsykkel.

Neoplan har gjennom hele sitt historiske liv produsert busser som har fanget øyet. Jumbocruiser kom i 1975 og var da større enn hva loven tillot på veiene. Den fire-akslede 18-meter lange leddbussen ble bygget i 11 eksemplarer. Jumbocruiseren til The Kelly Family er nummer 2 produsert. Den er utstyrt med en V12 dieselmotor montert i leddet. Motoren yter over 500 hester og har to turboer. Det var Neoplan som valgte å plasere motoren midt i leddet, i stedet for bakerst på bussen. Og ved å flytte opp selve leddet til andre etasje, så ble bussen veldig rettningsstabil og med høy komfort.

I leddet kunne kunder velge mellom sittegrupper, bar eller kjøkken og med trapp opp til andre etasje. I bussen som Kelly Family kjøpte, så ble det bygget garasje til Joye Kelly sin private motorsykkel. Dette for at han lett kunne få den ut og benytte den mellom konsertene om været tillot det.

– Vi døpte vår Neoplan Jumbocruiser «Lindworm», forteller Joey Kelly. Han referer til den legendariske vingeløse dragen, noe som passet bussen bra. – Når en står foran bussen, så ser den ut som et stort monster, sier han videre.

Etter fire års turneliv over hele Europa, så ble bussen parkert. Den ble først lånt ut til et museum, men grunnet plassmangel, så ble den hentet tilbake av familien. Joey forteller at det nå er 17 år siden bussen var i daglig drift. Men den er fremdeles i kjørbar stand og kan når som helst settes i trafikk igjen.

– Vi har ingen planer om å ta bussen i bruk igjen, da min søster har alt for høye krav til komfort. Selv om jeg gjerne hadde sovet i den, så skjer det nok ikke. Men å selge den, nei det er ikke aktuelt, avslutter Joey.

The Kelly Family har igjen blitt samlet etter noen år borte fra turnelivet. I 2018 vil de spille på en rekke konsertsteder i Tyskland og for kort tid siden kom det et nytt album fra familien med kjente sanger fra hele deres suksessrike historie.

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.