Jukser seg til busslappen

NRK avslørte nylig at fasitsvarene for teoriprøven blir solgt på svartebørsen. Dermed kan flere ha jukset seg til busslappen.

– Vi har opplevd at enkelte søkere hos oss har vist seg å ikke kunne kjøre buss, sier administrativ direktør hos HMK, Morten Stovner-Sørlie til NRK.

Han mener det helt klart kan være mulig at flere bussjåfører har jukset seg til førerkort, slik NRK har dokumentert. Og dette skremmer han.

– Vår største buss tar over 90 passasjerer og sjåføren har et enormt ansvar. Det er da viktig at vedkommende kan kjøre buss, sier han.

For penger, kan en kjøpe fasiten til teoriprøven for yrkessjåfører på det illagale markedet. Det er en bunke ark hvor spørsmål og svaralternativer står oppført. Riktig svar er merket med rødt. Det er dermed mulig å pugge svarene og dermed klare prøven, selv uten å egentlig hvite noe om bakgrunnen for ditt svar.

I tillegg har det blitt avslørt at sjåfører har kjøp førerkort for buss og lastebil i utlandet, uten å ha tatt en eneste kjøretime.

Dette skremmer Statens Vegvesen og bekrefter overnfor NRK at de trolig finnes flere bussjåfører i trafikken som ikke har rent mel i posen.

Hos HMK har Stovner-Sørlie opplevd prøveturer med ny mulig sjåfør så skremmende, at han selv har tatt rattet og kjørt tilbake til hovedkontoret.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.