Hjem til jul – ta ekspressbussen

Nå er det bare få dager til julaften. Roen har kanskje senket seg en smule for dere som allerede er hjemme. Men for alle dere som skal ut å reise i julen, kan det være godt å vite at det alltid går en buss.

Bussmagasinet tok pulsen på Oslo Bussterminal bare få dager før jul. Det var et yrende liv allerde tidlig en torsdag ettermiddag. Som perler på en snor stod bussene fra en rekke selskaper klare for å bringe folk hjem til jul.

 – Vi setter opp ekstra busser etter hvert som bussene fylles opp og i ettermiddag eksempelvis kl 17.00 fra Oslo til Sørlandet, regner vi med å kjøre med 5-6 busser på avgangen, sier Administrerende direktør Tom Roger Øydne hos Konkurrenten.

Han har forberedt seg i lang tid til disse hektiske dagene. Og siden selskapet han kjører under paraplyen til Nor-Way Bussespress så gis det plassgaranti på alle deres avganger.

– Plassgarantien innebærer at du er garantert å komme hjem til jul, selv om du ikke har forhåndsbestilt. Men Selvsagt er det en fordel for både kunde og vi som busselskap at bussbilletten bestilles via nettet på forhånd, men altså plassgaranti har vi likevel. Om nødvendig bestiller vi taxi/minibuss til den/de ekstra passasjerene som vi eventuelt ikke får med oss, sier han og lover dermed at alle skal komme seg hjem til jul.

På perongen står passasjerer i kø for å stige ombord i bussen som tar dem hjem til pinnekjøtt, ribbe, juletorsk eller det som måtte komme på bordet på selveste dagen. Kofferter, sekker og bæreposer med klær lastes inn til det nesten ikke er mulig å lukke igjen lukene. De som reiser alene kan, om de vil, få seg en ny bekjent i sete ved siden av. Eller en kan koble seg opp på bussens Wi-Fi og se på en film hele veien hjem.

Filmer som «Alene Hjemme» og «Love Actually» er filmer som bare må sees nå i jula. Men også «The Holiday» og «Hjelp, det er juleferie» hører med. Og på bussen kan en settes seg godt tilbake og leve seg helt inn i filmen, mens dyktige sjåfører som blant annet Olav Lj Risdal hos Konkurrenten tar deg trygt frem til destinasjonen.

Olav LJ Risdal var sjåføren som bringte Bussmagasinets redaktør hjem til juleferie i Arendal. Avgangen klokken tre fra Oslo til Sørlandet var smekk full. 56 passasjerer steg ombord i den nesten helt nye Setra S517HD Comfort Class til Risdal Touring og Konkurrenten.no. Ombord fikk passasjerene gratis kaffe og underveis ble det også tid til en liten stopp på Telemarksporten, hvor de reisende kunne kjøpe seg en liten matbit før videre tur sørover.

– Vi har alt av busser i sving, både våre egne og busser fra våre samarbeidspartnere. Vi regner med at fredag blir den mest hektiske dagen nå før jul, men også på lørdagen kan det bli mange som vil reise hjem før selve dagen, fortalte Olav Lj. Risdal i det vi kjørte ut fra Oslo Bussterminal.

Så har dere enda ikke bestemt dere for å reise hjem til familie og julefred, så fortvil ikke. På bussholdeplassen nær deg går det alltid en buss.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.