Første selvkjørende buss i skotsk test

Selskapet Stagecoach har nettopp startet testing av en selvkjørende buss i nærheten av Edinburgh i Skottland. Man regner med å være kommet så langt i utprøvingen at bussen kan kjøre med passasjerer i løpet av sommeren, melder nettstedet Daily Record.

Bussen til Stagecoach er den første fullvoksne selvkjørende bussen i Storbritannia. Den er selvsagt fylt opp med sensorer av alle slag for å kunne kjøre helt på egenhånd. Selskapets regionale direktør i Skottland, Sam Greet, karakteriserer prosjektet som særdeles spennende. – Dette er et meget viktig skritt på veien mot å etablere Storbritannias første autonome busstjeneste, og det vil skje på en helt ny bussrute i hjertet av Skottland, sier han.

Pilotprosjektet har fått navnet CAVForth. Når det kommer i full drift, skal fem selvkjørende busser operere ruten som er forventet å transportere 10.000 passasjerer i uken. Bussene skal gå på en rute som er spesielt forberedt på slike kjøretøy.

Stagecoach sine partnere i prosjektet er Fusion Processing, Alexander Dennis og Transport Scotland. Prosjektet har finansiell støtte fra den britiske regjeringens senter for oppkoblede og autonome kjøretøy.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.