Første Milence-ladestasjon i Skandinavia

Milence, som er et joint venture mellom Daimler Truck, Traton Group og Volvo Group, har annonsert at selskapet skal bygge sin første ladestasjon for elektriske busser og lastebiler i Skandinavia. Det skjer i Varberg.

Selskapet ble dannet for å bygge ladestasjoner for elektriske kjøretøy i Europa. I fjor åpnet Milence sin første ladestasjon i Venlo i Nederland og annonserte samtidig bygging av en stor stasjon i Antwerpen, Europas største havneby. Nå kommer altså turen til Skandinavia også.

Varberg ligger strategisk mellom Göteborg og Malmö. Dette er et populært stoppested for langtransporten, og den kommende ladestasjonen får en strategisk plassering like ved avkjøring nummer 55 fra E6. Alle Milences ladestasjoner vil være åpne for busser og lastebiler av alle merker.

I første omgang vil ladestasjonen ha åtte ladeplasser med hver fire ladepunkter som kan levere 400 kW. I en neste fase vil det bli flere ladepunkter, og i tillegg til dagens CCS-lading vil det da også komme Megawatt Charging Systems (MSC) som vil gi vesentlig raskere lading. For eksempel vil en langrutebuss da kunne lades for nye 400 km kjøring på bare et kvarter.

Ladestasjonen i Varberg vil også ha hvileområde for sjåførene, inklusive toaletter, dusjer og andre fasiliteter.

Milence har som mål å bygge 1700 høytytende offentlige ladepunkter i Europa frem til 2027. Ifølge ACEA, organisasjonen for europeiske bilprodusenter, vil Europa trenge minst 50.000 slike ladestasjoner og 700 tankstasjoner for hydrogen hvis man skal nå klimamålene i 2030.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.