Første MAN elbuss utenfor Europa

MAN Truck & Bus har levert sin første elbuss utenfor Europa, nærmere bestemt i Sør-Afrika. Kanskje ikke så rart at det skjedde nettopp der. MAN er markedsleder på buss i det sørafrikanske landet og har i tillegg egen bussfabrikk der.

Det er snakk om et litt annet konsept enn her i Europa, hvor MANs komplettbygde Lion’s City E er blitt populær og var nest størst første halvår i år når det gjelder registrerte elbusser. Utenfor Europa satser MAN på å levere elektrisk chassiser som påbygges lokalt av frittstående karosserileverandører. Dette er også tilfelle med den første elbussen fra MAN utenfor Europa, selv om den lokale karosserileverandøren i dette tilfellet er selskapets egen bussfabrikk i Olifantsfontein.

Bussen nylig levert i Sør-Afrika har betegnelsen Lion’s Explorer 12 E. Den er bygd på det nye MAN-chassiset Lion’s Chassis E. Chassiset er så nytt at det ennå ikke har gått i serieproduksjon. Det skjer først neste år ved MAN-fabrikken i Starachowice i Polen. I første omgang vil chassiset leveres for toakslede lavgulvsbusser. Deretter kommer varianter for laventrebusser og busser med høyt gulv.

Chassiset bygger på teknologien fra MAN Lion’s City E i Europa. Bussen som nå er levert i Sør-Afrika, har fire batteripakker på til sammen 320 kWh og en elektrisk motor som yter inntil 240 kW.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.