Fikk Coronamidler for bedre døgnhvileplasser – nekter turbusser å stanse

Snåsakroa i Trøndelag fikk i høst tildelt coronamidler fra Statens Vegvesen for å bygge ut og tilrettelegge for flere døgnhvileplasser for yrkessjåfører. Men turbussene har ved flere anledninger blitt jaget bort fra plassen og truet med søksmål.

For andre gang på kort tid har turbusselskaper opplevd å bli regelrett jaget bort fra Snåsakroa i Trøndelag. I september stanset en turbuss med 48 passasjerer da noen få av de følte seg bilsyke.

«Vi var bare utendørs før vi skulle fortsette videre. Da kom det en mannsperson som er driver av dette stedet å var helt villstyring å oppførte seg helt idiotisk å ba oss ryke å reise å truet med å sende regning på 50000,-, som han mente var dagsomsettningen», skriver Frode Furunes i en melding på Facebook. Eieren mente han mistet kunder da turbussen stod på plassen.

Driver av stedet, Olav Trana kontaktet Statens Vegvesen tidligere i høst med forespørsel om ekstra midler til å oppgradere plassen på utsiden. Arbeidene har blitt finansiert gjennom såkalt koronamidler. Gamle infotavler og annet utstyr har blitt fjernet, og plassen har fått nytt asfaltdekke. I tillegg har parkeringsarealet for personbiler blitt utvidet. I dag er det 10 oppstillingsplasser for tyngre kjøretøy finansiert av Statens Vegvesen.

22. desember var Håvard Selnes på tur med deres turbuss og 20 passasjerer i bussen. Reiseruten var fra Sandnessjøen og det bla planlagt en hvilepause ved Snåsakroa for å ta de lovpålagte hvilepausen før turen kunne gå videre.

Håvard sjekket på nettet at Snåsakroa var åpen da de hadde en 15 minutters strek ved Namskogan. De restrerende 30 minutter pause skulle avholdes på Snåsakroa.

«Etter 4 timer og 15 minutter var vi framme ved Snåsakroa, der vi måtte ha 30 minutters pause. Noen av passasjerene sov i bussen, noen gikk ut for å røyke og noen ville inn for å kjøpe seg en kopp kaffe og noe å spise på. Kaffetørst og sulten som jeg var, var jeg den første som gikk inn på kroa. Der ble jeg møtt av innehaveren av kroa, som ropte til meg om hvor mange vi var. Jeg svarte at vi var 20 i bussen, men at flere sov og ikke alle skulle inn», sier Selnes som er innehaver av Håvard Selnes Buss og Taxi.

Innehaveren av Snåsakroa ga beskjed om at de ikke kunne ha inn flere enn 15 personer i kroa. Dette mente Selnes ikke var noe problem side flere sov i bussen og ikke skulle inn.

«Det hjalp ikke stort å forklare at vi bare var noen få som ville inn. JEg kunne begynne å lure på om Snåsa kommune har egne coronaregler? I og med at det var mer enn 15 personer som var med i bussen, så kunne ikke engang sjåføren få komme inn å kjøpe seg kaffe og mat fikk jeg høre. Så jeg måtte bare respektere dette og gikk tilbake i bussen og satte meg», sier han oppgitt.

Men problemene stanset ikke her. Noen av passasjerene i bussen ville på egenhånd gå inn å kjøpe noe å spise. Men innehaveren av kroa jaget dem inn i bussen igjen.

Kun for trailersjåfører og andre gjester

«Passasjerene var rystet over oppførselen til innehaveren. Jeg prøvde å snakke med han, men det hjalp ikke. Jeg fikk kjeft for at jeg angivelig skulle ha anbefalt passasjene om å gå ut å pisse på hans eiendom, noe som overhode ikke stemte! De brukte toalettet i bussen og var bare ute for å røyke. Jeg prøvde å si at jeg trodde han skulle bli glad for å kunne tjene noen kroner på mine passasjerer, men fikk da beskjed om at kroa var for trailersjåfører og andre folk», forteller Selnes som fremdeles hadde 22 minutter igjen av den lovpålagte hvilen før de kunne kjøre videre.

«Jeg fikk da med høylytt kjefting beskjed om at det var ikke hans problem at jeg ikke hadde kjøretid igjen, og at jeg bare måtte fjerne meg fra hans private eiendom, og aldri vise meg der igjen», forteller Selnes som legger til at deres busselskap har stort fokus på smittevernreglene og følger disse til punkt å prikke. Men at en slik oppførsel mot en gruppe reisende ikke er bra.

«Enden på visa var at jeg måtte bryte kjøre- og hviletidsbestemmelsene og kjøre til Esso-stasjonen på Ashaugen. Der ble vi tatt i mot av en meget hyggelig mann. Han serverte oss gratis kaffe på de rundt 10 passasjerene som ble med inn», avslutter Selnes som ikke lenger ønsker å stanse ved Snåsakroa.

Bussmagasinet har forsøkt på mail og meldinger å få en kommentar fra innehaver Olav Trana, men uten å lykkes.

Hovedbilde fra visitsnåsa.no

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.