Ekspert på eksosdeler siden 1970

Lyddempere, eksosbend, klemmer og annet eksosmateriell til buss, last, bil og båt er lagervare hos Vangbo. Vi tok forleden turen innom familibedriften på Kløfta, like nord for Oslo.

Det hele startet i 1970 da Arne J. Vangbo begynte å importere kvalitetsvarer fra USA. Han ønsket å tilby kundene det beste uten fordyrende mellomledd. I den tiden hold selskapet til i Oslo sentrum, men fra 1984 har Vangbo hold til i et stort lagerbygg på Kløfta, like nord for Oslo.

 – Min far, Arne er nå pensjonist, men han er stadig innom for å hjelpe til, sier datteren Kirsti V. Larsen. Hun driver i dag bedriften sammen med sin bror Terje og omsetter for over 10 millioner kroner årlig.

Og det er for det meste eksosutstyr og detaljer rundt dette som lagerføres. Det vil si alt fra universelle eksosdeler, isolasjonsmateriell, slanger, våteksos til båt og lyddempere i alle størrelser.

– Vi leverer eksosdeler til alle type motorer. Alt fra 1,5 tommes og opp til seks tommes rør og lyddempere. Og ønsker enn noe grovere enn det, så har vi også forkrommet endestykker i hele syv tommer, sier hun og viser oss litt av sortementet.

Det er universelle deler som lett kan tilpasses orginal montert løsning eller egenprodusert eksosanlegg, som for eksempel på lastebiler hvor eieren ønsker seg krommet eksosrør opp bak lastebilhytta.

– Største delen av vår kundegruppe er utenfor de store byene. Og vi har alle de store bedriftene inne  last- og buss som kunder. Fordelen med å ringe oss er at vi har god kunnskap, en får svar på direkten og slipper dermed å bli satt over. Det aller meste er lagervarer hos oss, sier Larsen som innrømmer at det er krevende å sitte på et så stort lager.

– Vi ser alle fordelene med å kunne ekspedere kundene raskt og vi importerer direkte. Jevnlig får vi conteinere med varer fra over 20 forskjellige amerikaske produsenter. Det gjør at vi i dag kan levere til transport, anlegg, marine, industri, personbilmarkedet og også håndverkerbransjen, for å nevne noen, sier hun.

Vokste ut av de opprinnelige lokalene
På 80 tallet vokste de ut av siden lokaler i Oslo og kjøpte en 1000 kvaderatmeter stor hall på Kløfta. Her holder de fremdeles til, bare et steinkast fra E6. Lokasjonen er god med gode forbinnelser i alle rettninger for varetransport. Og det går mange pakker ut porten daglig. Bare mens Bussmagasinet var innom var det flere lastebiler som lastet kasse på kasse med deler til kunder.

Vangbo dekker hele landet, og har også kunder i både Sverige og Danmark.

– Vi ønsker å kunne øke vår omsettning også utenfor Norge. Vi har kunder i Danmark og Sverige, men det virker som at svensker ikke er så glade i å handle med oss nordmenn. Uansett så satser vi ytterligere i vårt naboland og kjører nå i gang en annonsekampanje rettet mot svenske kunder. Vi satser på at flere vil velge oss og oppleve våre kvalitetsdeler, sier Larsen.

Førerstoler til veteranbusser
Vangbo har tidligere også importert amerikanske førerstoler til buss, last og anlegg. Stolene som er produsert av Bostrom er nå på vei ut av sortementet deres og nå håper Kirsti at noen med veteranbuss eller campingbuss kan få gleden av disse gode setene.

– Vi har fremdeles noen stoler på lager. Disse ønsker vi å selge til en meget lav pris da de skal ut av vårt sortiment. Dessverre har ikke disse tre-punkt seler, så vi tenker oss at de med veteranbuss eller campingbuss kan bruke de.

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.