Dobbelt Urbino-jubileum hos Solaris

Den polske bussprodusenten Solaris har nettopp feiret et dobbelt Urbino-jubileum. Det er 25 år siden modellen ble lansert, og det er produsert 25.000 eksemplarer av den.

Det var 26. mai 1999 bybuss-serien Urbino ble presentert på Poznań Motor Show som en lavgulvsbuss. Siden den gangen har serien hatt en rekke oppdateringer. I dag kan den leveres med dieselmotorer, hybrider, med gassmotor, batterielektrisk, hydrogendrevet med brenselceller og som trolleybuss. Den finnes i flere lengder og også som leddbuss. Urbino kan dermed dekke de aller fleste bybussbehovene.

Jubileumsbussen er en 12-meters elbuss som er levert til ATM, kollektivtrafikkselskapet i Milano i Italia. Gjennom de siste ti årene har Solaris levert 250 busser og trolleybusser til Milano.

Det har selvsagt skjedd store endringer hos Solaris på 25 år. Andelen lav- og nullutslipps-busser fra fabrikken i Bolechowo har vært stadig økende og oversteg 80 prosent i fjor.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.