Busselskaper smugler i stor skala til Norge og Sverige

Det svenske tollverket har i den siste tiden tatt en rekke busselskaper i å smugle varer i stor skala. Varer som var ment til det norske og svenske markedet. Hele 46 personer ble anholt av tollverket under kontrollene som varte fra 23. til 29. mai.

En rekke busselskaper har i de siste dagene blitt stoppet på grensen mellom Danmark og Sverige. Flere av disse har hatt alkohol og andre smuglervarer i lasterommet som ikke tilhørte bussens passasjerer. Det svenske Bussmagasinet.se kunne i dag melde om at hele 46 personer ble anholdt av tollverket etter storkontrollene.

Mange av busselskapene kjører smuglerturer kamuflert som harry-turer til Tyskland. Passasjerer får en pengesum for å si at varene er deres og til eget bruk, mens sannheten er at varene skal selges videre til kunder i Sverige og Norge. Mange tar flere turer i måneden i oppdrag for bakmenn.

Reglene for innføresel av alkohol og andre tollvarer er mye høyere enn mellom Norge og Sverige så lenge det er til privat bruk. Men det svenske tollverket har sjekket regnskapene og funnet det bevist at dette ikke er passasjerenes varer fult ut.

Det svenske tollverket ser alvorlig på saken og har satt i gang en stor gransking av innføreselen. Fagpersoner er overrasket hvor mye alkohol som innføres daglig til sverige og at dette burde gi grunn til bekymring. I mange av bussene var det lastet helt fult i lasterom. Dårlig sikring av lasten kunne skapt farlige situvasjoner om ulykke skulle inntreffe.

Bakmennene tjener store penger på smuglingen og undrar store summer skatt og avgifter til staten. Det er kriminelle organisasjoner som står bak disse smuglerturene og utnytter personer som går på sykepenger, uføretrygd og pensjonister til å bryte loven mot noen få kroner.

Også mellom Sverige og Norge foregår det smugling kamuflert som harry-turer. Mattilsynet har stor fokus på ulovlig innførsel av mat fra utlandet. De har tatt busser i å ha over 1.5 tonn smuglervarer gjemt i bussen. Bussene er stanset på tollstasjonen og etter at passasjerene har tatt ut sine varer er det fremdeles nær to tonn vekt mer enn hva bussen skal veie tom. Dette har vist seg å være smuglerkjøtt og andre varer skjult i bussen.

Bussmagasinet var i Svinesund på en helt normal hverdag og så selv hvordan en buss ble lastet opp med kjøttvarer i god tid før handleglade passasjerer kom til bussen med sin lovlige kvote kjøtt og alkohol. I følge Mattilsynet er dette mer utbrett enn hva en til nå har trodd. Kjøttet blir så solgt på det illegale markedet i Norge og havner kanskje tilslutt på middagsbordet på din favorittrestaurant.

Bilde: Illustrasjonsfoto

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.