Bus Euro Test 2018

I dag startet årets Bus Euro Test 2018 i Zagreb. Heuliez GX full elektrisk, Irizar ie tram full elektrisk og Mercedes-Benz Citaro Hybrid.

Tre sterke kandidater kjemper for å kunne smykke seg med tittelen Bus of the Year 2019. Heuliez GX, Irizar ie tram og Mercedes-Benz Citaro Hybrid.

Årets test foregår i byen Zagreb i Kroatia. Fagjournalister fra 22 europeiske land sjekker bussene fra støtfanger til støtfanger.

Spesielt av årets test er at det er to fullelektriske busser og en hybridbuss. Det gir juryen en utfordring å komme frem til den rette bussen.

Men heldigvis så er det utviklet et verktøy som alle benytter. En liste over kriterier som skal følges og kontrolleres. Deretter gis det poeng etter listen og denne tar forbehold på de ulike drivlinjene. De ulike kriteriene går på alt fra førerplassen, design, innovasjon, kjøreopplevelse til TCO Total Coast of Ownership.

To hele dager går til nøye gjennomgang av bussene, presentasjon av hver buss og testkjøring på en nøye oppmålt og tilpasset rute. Her skal det være bymiljø, smale og krevende gater. Ulike miljøer som tilsvarer det en daglig rutebussjåfør opplever. Det er også flere stopp på holdeplasser for å teste dører, kneeling og andre hjelpemidler sjåføren har ombord i bussen. På- og avstigning blir også testet av juryens medlemmer.

Siste dagene blir hver buss nøye diskutert rundt bordet og det blir levert inn poengskjema. Dette blir nøye opptelt og vinneren etter årets BET blir offentlig under IAA nyttekjøretøymessen i Hannover senere i år.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.