Australias første 100 prosent elektriske bussdepot

Australias første 100 prosent elektriske bussdepot er nettopp åpnet i Gold Coast like sør for Brisbane i Queensland i Australia, melder Bus-News.

Fra store deler av verden kommer det nyheter om sterkere satsning på elektrifisering av busstransporten. Men skal man få full effekt av elektrifiseringen, er det avgjørende at strømmen produseres fra fornybare kilder. Dette er altså tilfellet med depotet i Gold Coast som kun drives med fornybar energi, blant annet fra solcellepaneler som leverer inntil 56 kW. Depotet skal være base for 14 elektriske busser.

Også andre steder i Queensland blir det nå satt inn elektriske busser. I tillegg til kjøretøyene tilhørende bussdepotet i Gold Coast, kommer ytterligere 30 elektriske busser i delstaten i løpet av sommeren. Foreløpig utgjør dette en meget liten andel av bussparken i en delstat som dekker et enormt område på hele 1.853.000 kvadratkilometer (Norge er på 385.207 kvadratkilometer og har et innbyggertall som er rundt 200.000 høyere enn Queensland).

Det er altså et stykke frem, men ambisjonene er det ikke noe å si på. I den sørøstre delen av Queensland, som også er den mest folkerike delen av delstaten, har man en målsetning om at alle nye busser skal være utslippsfrie fra 2025, ifølge transportminister Mark Bailey.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.