ABB med storlevering av hurtigladere

Til å lade de 35 elektriske bussene i Trondheim skal ABB levere 8 HVC 450P hurtigladere. Dette vil gjøre Trondheim ledende på utslippsfri kollektivtransport i Norge.

Fra og med august 2019 vil Trondheim sette 25 Volvo 7900 Electric og 10 Heuliez GX 437 i trafikk. Samtidig blir de åtte ladestasjonene som ABB skal levere operative. ABB leverer åtte HVC 450P hurtigladeløsninger, hver på 450 kilowatt, til Trøndelag fylkeskommune.

– Samarbeidet med ABB gjør at vi kan levere en pålitelig løsning med høy kvalitet hvor batterielektriske busser fra ulike produsenter deler på ladeinfrastrukturen. Ut over stordriftsfordeler og god avkastning på investeringen støtter samarbeidet vår satsing på å levere førsteklasses transporttjenester i regionen, forteller Per Olav Hopsø, leder i hovedutvalget for transport i Trøndelag fylkeskommune. – Med hjelp av innovative selskaper som ABB blir offentlig transport i Trondheim utslippsfri i 2019.

Pantografladerne installeres ved endestasjonene på de fire busslinjene og kan lade batteriene på tre til seks minutter. De følger OppCharge-standarden, som gjør at ulike elbusser kan lades med det samme systemet.

– Vi er stolte over å samarbeide med Trøndelag fylkeskommune, som nå sørger for utslippsfri massetransport i Trondheim. Med den fleksible hurtigladeinfrastrukturen for batterielektriske busser er byen godt rustet for en bærekraftig vekst i kollektivtrafikken. Det er et viktig bidrag til det grønne skiftet, sier Steffen Waal, administrerende direktør ved ABB i Norge.

Laderne inngår i ABB Ability-porteføljen av oppkoblede løsninger. Det gir god innsikt i bruksmønsteret, bedre styring, maksimal oppetid, økt effektivitet og optimal drift. I leveransen inngår ti års drift og vedlikehold av laderne.

Hurtigladerne skal leveres i februar 2019 og skal etter planen være i full drift fra august 2019, på disse linjene:

Dragvoll-sentrum-Marienborg/Øya (linje 12)

Romolslia-sentrum-Strindheim (linje 20)

Vikåsen-Singsaker-sentrum-Brattøra (line 25)

Flatåsen-Tonstadkrysset (linje 40)

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.