3D-print din egen buss

Hva med å 3D printe din egen buss? Det er ikke så fjærnt fra virkeligheten som en skulle tro. Allerede i dag finnes det 3D printet buss i drift.

Små autonome busser har vært under utprøving også her i Norge. Nå kan denne teknologien bli dagligdags. En kombinasjon av autonome småbusser som kobler seg sammen ved platooning er heller ikke så langt unna. Dermed kan disse små bussene hente deg og dine naboer hjemme, kjøre ut mot en større vei og koble seg automatisk sammen med andre småbusser eller koble seg på ekspressbussen som suser forbi.

akrales_160615_1079_a_0158-0Denne lille praktiske førerløse bussen kan i fremtiden printes ut i en stor 3D printer hos kunden. Elektronikk settes inn og dermed slipper en å få bussene fraktet fra fjerne land, noe som sparer miljøet for store utslipp.

Og skulle bussen få en skade, så printes det ut en ny del i riktig farge på relativt kort tid.

Allerde i dag finnes denne teknologien i bruk hos bussprodusenter i liten eller mellomstor skale. Men i fremtiden blir det mer vanlig med slik produksjon. Flyindustrien har brukt 3D printere over lang tid allerede.

Den autonome småbussen Olli er faktisk printet ut med en gedigen 3D printer. Bussen er under utprøving på flere plasser i verden. Den er helt førerløs, tilsvarende Miles som har vært på utprøving i Norge i høst. Den kan i tillegg bestilles og betales via din egen smartelefon via en app.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.