2.000 batterielektriske BYD til Usbekistan

Også i deler av verden vi ikke hører så mye om, er man inne i det grønne skiftet. Byregjeringen i Usbekistans hovedstad Tasjkent, har nå undertegnet en rammeavtale med den kinesiske kjøretøyprodusenten BYD om anskaffelse av 2.000 batterielektriske busser.

Det er elbuss-varianten K9UD det er snakk om, en 12-metersbuss med plass til maksimalt 90 passasjerer. BYD skal tilpasse bussene til det krevende klimaet og veiforholdene i landet. De første 200 bussene skal leveres i 2024.

K9UD produseres med batteripakker på inntil 422 kWh og to hjulnavmotorer på hver maksimalt 150 kW. Bussene kan leveres med både CCS- og pantograflading.

Byregjeringen har valgt en erfaren elbussprodusent. Den første elbussen ble lansert allerede i 2011. Til og med september i år har den kinesiske produsenten, som også er en betydelig leverandør av andre nyttekjøretøy og personbiler, levert over 78.000 elektriske busser globalt, til 400 byer i 70 land, deriblant Norge.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.