193 elbusser i en handel

Den nederlandske bussprodusenten VDL Bus & Coach har mottatt sin største ordre noensinne når det gleder elektriske busser, hele 193 i tallet. Og bussene skal gå i nettopp Nederland, nærmere bestemt Zaanstreek-Waterland nord for Amsterdam.

Det er det store kollektivselskapet EBS som skal drifte bussene, som fordeler seg på 60 VDL Citea LE-122 (12,2 meter) av den nye generasjonen og 133 av den litt lengre typen VDL Citea LE-135 (13,5 meter). De to typene har batteripakker på henholdsvis 490 og 552 kWh. Bussene skal settes i drift i desember i år. Når det skjer, vil EBS ha flere enn 500 elbusser i kjøretøyparken. VDL har levert elbusser til selskapet tidligere også, men da i en vesentlig mer begrenset antall.

VDL Bus & Coach er blitt en av Europas ledende leverandører av elbusser. Første generasjon Citea så dagens lys allerede i 2013. Den nyeste generasjonen Citea har batteriene plassert i gulvet, sidevegger i kompositt-materiale, avansert energistyring, et betydelig forbedret klimakontrollsystem og et svært ergonomisk førermiljø. Bussene leveres i fire forskjellige lengder.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.