Elbussbatterier uten Kobolt
En av verdens største produsenter av batterier, BYD er på god vei til å redusere bruken av kobolt i deres batteriproduksjon. Allerede i dag benyttes det ikke kobolt i deres Litium-jernfosfat batterier som brukes i de elektriske bussene. Mens de arbeider med å redusere bruken av kobolt i Nikel-Magnesium NMC batteriene.
Forleden fikk Bussmagasinet et eksklusivt intervju med sjef for Build Your Dreams BYD Europa BV, Isbrand Ho. BYD er på stor fremgang i Europa og har ordre på over 100 elektriske busser bare til Skandinavia, og 600 totalt i Europa. Samtidig som det foregår en elbuss-boom i Europa så er det flere og flere som er fortvilet over situasjonen i Folkerepublikken Kongo, hvor et av ingrediensene til batteriproduksjon blir utvinnet. Barn blir brukt som slaver og det foregår interne krigføringer for å få tak i Kobolt fra landet.
BYD som er blant de aller største i verden på batteriproduksjon til alt fra mobiltelefonene din og opp til bussen du tar til og fra arbeid. Fabrikken som også har gjort seg bemerket som stor produsent av elektriske kjøretøy fra personbil til busser og lastebiler har strenge regler på hvor råmaterialet til deres batteriproduksjon kommer fra.
«Noen av batteriene vi produsere inneholder Kobolt, dette gjelder Nikel-Magnesium batterier spesielt. Vi er kjent med at flere av våre kunder er engstelige på hvordan vår Kobolt utvinnes. Men vi kan betrygge alle at BYD sin leverandør av Kobolt forholder seg til strenge regler og tar ansvar. Det benyttes ikke barn i vår batteriproduksjon, heller ikke der hvor det utvinnes råmaterial», bekrefter Isbrand Ho.
Forstår at flere er engstelige
Han forstår at det nå er blitt søkelys på nettopp Kolbolt. Spesielt etter at fredsprisvinner Denis Mukwege fikk satt problemet på dagsorden under årets fredsprisutdeling i Oslo i desember. Her viste Mukwege til at hans land holdt på å gå i oppløsning grunnet intern krigføring og kamp om å få ut Kobolt av gruvene. Og at det kunne se ut som at det var bilindustrien som presset på for å få råmateriale til lavest pris, uansett fremgangsmåte.
Ho understreker at BYD er i gang med arbeidet med å redusere, og helst fjerne bruken av Kobolt i deres batteriproduksjon. Allerede i dag brukes det ikke Kobolt i deres Litium-Jernfosfat batterier som finnes i de elektriske bussene.
«Vi har fokus på hvor vi henter ut råmateriale til våre batterier fra og følger alle regler til punkt og prikke. Under utvinningen, bruker vi kun mekanisk gruvedrift for å minst mulig påvirke området rundt eller gjøre skade på miljøet. I BYD sine Litium-Jernfosfat batterier som benyttes i våre elektriske busser finnes det ikke kobolt. Og vi arbeider med å redusere mengden av kobolt i våre Nikel-Magnesium batterier NMC», forklarer Ho.
20 år i Europa
BYD Europe BV holder hus i Rotterdam og feirer i disse dager 20 års jubileum i Europa. Og i BYD som konsern kan i løpet av året feire 25 års jubileum siden oppstarten. I dag er fabrikken blant de største innen batteriproduksjon og også store på produksjon av biler, gaffeltruck, busser og lastebiler.
«Vi har opp til nå fått bekreftet over 600 salg av våre busser i Europa. Dette betyr at vi når en markedsandel på 20 prosent bare i Europa når det er snakk om elektriske busser. Og dette gjør oss til nummer en innen produksjon og leveranser av fullelektriske busser. Vi er stolte av å gå i front når det kommer til miljøvennlig persontransport, sier Ho.
Ingen dans på roser
Men veien til å bli nummer en som leverandør av elektriske busser har ikke bare vært en dans på roser.
«Vi måtte overkomme noen barrierer på veien. For det første, som relativt ny på markedet, våre elektriske busser var ikke helt uten videre akseptert i markedet. Spesielt ikke hos den lokale, og kanskje litt konservative operatøren, samt lokale styresmakter. For det andre, så var det stor skepsis til busser produsert i Kina. BYD var ikke så godt kjent i Europa på den tiden og det at vi hadde liten erfaring med bussmarkedet, produktutvikling og ettermarkedet. Det tok derfor lang for BYD og få åpnet markedet, samt vinne ordre», forteller HO som legger til at det finnes en rekke med gode konvensjonelle bussmerker allerede i Europa, som har lang erfaring med produksjon og har ofte godt utbygget salgs- og servicenettverk.
«Mange lokale styresmakter ønsker fremdeles å velge europeiske bussmerker. Markedet er kanskje ikke så åpent som vi trodde», sier Ho og håper at BYD sine store europeiske satsinger vil gjøre det lettere å komme inn på nye markeder.
«I de siste årene har vi arbeidet tett med kollektivselskapene, styresmakter og operatører for å gi dem bevis på at våre produkter holder høy kvalitet og er rette produktet for dem. Teknologien på elektriske kjøretøy har blitt omfavnet, politikken er endre grunnet bevisene om at diesel-teknologien ikke er bra for miljøet. Industrien ønsket ikke først og fremst endring. Dette var barrierer vi måtte jobbe hardt mot og overkomme. Luftkvaliteten er nå på agenda hos alle politikere over hele Europa, noe som har vært med å hjelpe oss på veien», sier Ho, men han legger ikke skjul på at noen markeder er vanskeligere å komme inn på enn andre.
«I for eksempel Tyskland, så har forurensing fra biltrafikken blitt tatt på alvor mye senere enn hva som er blitt gjort i de nordiske landene og Kina. Det tyske markedet for elektriske busser er fremdeles helt i sin barndom. I disse dager jobber vi med å kartlegge mulighetene i det tyske markedet. Tyskland er en av de største og mest sofistikerte markedene i verden for busser, av alle typer, og vi følger nøye med på utviklingen. Spesielt innen elektrifisering av kjøretøyene. Med tanke på hvordan vi skal strukturere oss for å komme inn på markedet», sier Ho.
Gjort store fremskritt
BYD har gjort store fremskritt for å bli tatt på alvor i det europeiske markedet. De har i mange år hatt fabrikk for montering av batterier til mobiltelefoner i Ungarn. For noen få år siden ble denne fabrikken bygget totalt om og er i dag en moderne bussfabrikk.
«Vi har hatt base i Ungarn over mange år, helt siden vi monterte batterier for mobiltelefoner. Så beslutningen om å gjøre fabrikken om til en bussfabrikk var et naturlig steg, spesielt med tanke på at Ungarn er sentralt plassert i Europa. Landet har også gunstig politikk for nyinvestering og har lang historie når det kommer til bussproduksjon med Europa som marked. Disse faktorene gjorde Ungarn til en stort potensiale for oss, og ved å etablere oss her fikk vi ta del i disse fordelene som landet har», forteller Ho og legger til at fabrikken vil spille en viktig rolle i utrullingen av elektriske busser for hele Europa.
«Den nye fabrikken i Ungarn spiller en viktig rolle for oss i vår videre vekst av vårt selskap i Europa. BYD har enorm potensiale i Europa og vi regner med en stor økning i salg av elektriske busser fremover. Fabrikken i Ungarn vil derfor hjelpe oss å møte kundene krav. Det å ha busser som er montert på en fabrikk i Europa vil hjelpe BYD salgs anstrengelser i Ungarn og resten av Europa, ved å kunne tilby mer lokal produserte busser som er bygget etter kundens krav og ønsker», sier Ho som også legger til at de nettopp har startet opp en fabrikk i Frankrike med tanke på det lokale markedet der.
«Det virker naturlig å ha produksjonsbase så nær kunden som mulig. Og siden Frankrike er et av våres største markeder i Europa, så var det riktig å plassere oss der. Alle busskunder har deres ønsker og krav. Det er derfor enklere for oss å møte disse kravene ved å også ha fabrikken i umiddelbar nærhet», legger han til.
Bruker lokal produserte komponenter
Ho bruker litt tid på å forklare hvorfor det er stor forskjell på en buss bygget ved en av deres fabrikker i Europa, fremfor å få den ferdig bygget i Kina. Han viser spesielt til bruka av lokalt produserte komponenter.
«I den europeiske bussproduksjonen bruker vi komponenter som er produsert av europeiske leverandører. Og som tidligere forklart, så er våre fabrikker i Ungarn og Frankrike nærmere våre kunder, som gjør det mer naturlig å få kundetilpasset hver og en buss. Konstruksjonstiden på nye modeller vil også være mye kortere når vi kan styre produksjonen her i Europa. Batteriene og drivlinjen er fremdeles produsert ved våre fabrikker i Kina og møter for fremtiden de strenge krav som finnes og måtte komme», sier han og legger til at fabrikken i Ungarn også leverer chassiser for Alexander Dennis Limited ADL i Storbritannia. Men at de komplettbygde BYD bussene fortsatt vil ha chassis levert fra Kina.
Isbrand Ho er stolt over hva BYD har klart å få til i de Nordiske landene. Til sommeren vil det komme 100 BYD fullelektriske busser til Sverige og Norge, og kort tid etter vil også København få en stor andel elektriske BYD busser.
«Det nordiske markedet er et veldig spesielt marked for BYD, og har også vist seg å være det raskest voksende markedet i Europa når det kommer til elektriske busser. På bare et år har vi fått bekreftet ordre på over 100 busser og vi ser for oss en like stor økning i tiden fremover», sier Ho som kan vise til lengre tester av deres produkter i nordlige deler av Europa.
«Vi har gjennomført grundige tester av våre busser i nordiske områder. Og dette har bevist oss at våre produkter klarer de strenge klimautfordringene bra. Med det mener jeg at våre batterier, inkludert hele styringssystemet fint er i stand til å håndtere de tøffe vinterutfordringene, som veldig lave temperaturer med mer», forklarer Ho som skyter inn at dette har hjulpet dem på vei til å produsere elektriske busser for lengre ruter.
«Alle våre busser er utstyrt med samme type batterier og drivlinje. Effekten vil derfor være god for også langrutebusser og de vil ha like god rekkevidde som dagens bybusser», sier Ho som legger til at de allerede i dag har langruterbusser å tilby, samt at det vil komme ny modell som er mer tilpasset nordiske krav innen kort tid. Turbuss og ekspressbusser med lang rekkevidde er ikke i dag i produksjon, men BYD arbeider også med produkter for dette markedet.
«Vårt utviklingsteam arbeider kontinuerlig med å videreutvikle våre produkter, også når det kommer til økt passasjerkomfort og ikke minst bagasjeplass på våre langrutebusser», legger han til og avslutter med at alle BYD sine busser er rene batteribusser, uten rekkeviddeforlenger av noen slag.
«For tiden er våre busser 100 prosent elektriske og har Jern-Fosfat batterier», Svarer Ho når vi spør om det kan komme brenselscelle som rekkeviddeforlenger i fremtiden.