Minst stress med bussen

Mandag morgen stod fire reiseglade Aftenposten-ansatte på Oslo S. Alle var klare for å finne den beste reisemåten til det blide Sørlandet. En skulle ta toget, en med privatbil, en med fly og en skulle benytte ekspressbussen nedover E18.

Aftenposten har nå for andre gang testet beste reisemåte mellom to store byer. Første gangen var mellom Oslo og Stockholm. Her fikk de noen klager på at de ikke hadde buss med i testen, noe de beklaget ovenfor Bussmagasinet at de ikke hadde hatt med. Denne gangen var testruten Oslo-Kristiansand og med på laget hadde de fått en ung kvinne til å teste ekspressbusstilbudet.

Alle fire hadde Oslo S som utgangspunkt, men forskjellige avgangstider gjorde at det ikke var om å gjøre å være først fremme. Kriterier som komfort, presis avgang og ankomst, samt service underveis var noen av kriteriene.

Fly var absolutt raskeste reisemåte, men på ingen måte det miljøvennlige valget. Personbilen er heller ikke det mest miljøvennlige valget og antall rasteplasser nedover mot Sørlandet var heller dårlig. Tog ble funnet komfortabelt, servicevennlig og relativt presist. Mens buss ble funnet både presist og komfortabelt.

Mindre stress med buss
– Minst stress med bussen, skrev Thea i Aftenpostens artikkel etter testen.

– Buss er verken raskest, mest komfortabelt eller mest klimavennlig, men er en trivelig tur hjem til jul uten høyt stressnivå, skriver hun.

– Etter fire timer og 49 minutter ankom bussen endelig Kristiansand. Da var jeg lei. Svingete veier, ombygging på strekningen og 23 busstopp ble i meste laget, så det at bussen kom ti minutter før tiden ble en heldig overraskelse, skriver hun videre og avslutter med at til gjengjeld er buss ganske trivelig. Sjåførene, som har kjørt den samme strekningen i nesten tyve år, er imøtekommende og hyggelige. Det er god plass å boltre seg på i den halvfulle bussen, det er gratis internett og et stopp slik at passasjerene får strekke på beina. I tillegg er prisene rimelige og bussruten går innom kriker og kroker verken tog eller fly når. Med bussen kommer du deg hjem til jul med lav puls.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.