Fruktbart samarbeid resulterte i ny dobbeldekker

Siden 2015 har Alexander Dennis Limited ADL og Build Your Dreams BYD samarbeidet tett om å utvikle elektriske rutebusser for ADL sitt hjemmemarked. Ifølge direktør Colin Robertson hos ADL har samarbeidet gått fra styrke til styrke. Forleden lanserte de deres nye dobbeldekker, BYD ADL Enviro 400 ev. Fem av disse er nå levert til Metroline i London.

«Siden det begynte i 2015, har samarebeidet med BYD gått fra styrke til styrke. Båre bestselger Enviro 200 ev slo forleden en ny milepæl med over 2 millioner kjørte miles uten utslipp av noen form. Vi er nå veldig glade for at samarbeidet fortsetter å bære frukter. Nå triller de første rene elektriske dobbeltdekkerene fra vårt samarbeid i Londons gater,» sier direktør Colin Robertson hos ADL.

De nye dobbeltdekkerene ble forleden levert til Metroline i London. Bussene skal kjøre på rute 43 som strekker seg fra Friern Barnet til London Brigde. Metroline kjører på oppdrag for Transport for London TfL.

Kontrakten er på totalt 37 BYD ADL Enviro 400 ev og nå er fem av disse satt i trafikk. Bussene er utstyrt med en batteripakke på hele 382 kWh jernforfast batterier som er produsert av BYD. Bussen har et nyutviklet chassis som er produsert ved BYD sin fabrikk i Kamarom i Ungarn. ADL har bygget karosseriet.

Innvendig har bussen 24 seter i første etasje og hele 43 seter i andre etasje. Dette gir en total kapsitet på hele 67 sitteplasser. Designet på bussen er inspiret av de tradisjonelle dobbeldekkerene som tidligere kjørte i Londons gater. Bussen har mye glass som gir godt med lys inn i bussen. I tillegg er trappen opp blitt utstyrt med glassvindu. TfL sine strenge krav til mobiltet har fått ADL til å utvikle elektrisk rullestolrampe med stor rullestolplass ved bakdøren.

Bussen er i aluminium og er hele 4,3 meter høy, 2,55 meter bred og 10,9 meter lang. Den klarer hele 160 miles på en opplading. Den lades ved depot.

«Londons røde dobbeldekkere er et sant symbol på byen og et ikonsik kjøretøy som er kjent langt utover landets grenser,» sier Isbrand Ho som er administrerende direktør hos BYD Europe B.V.

«BYD ADL Enviro 400 ev beholder sjelen til Londons dobbeldekkerbusser, som ble oppdatert ved å tilføre teknoligi fra det 21. århundre. Teknoligi som er 100 prosent utslippsfri og gir en ultra effektiv opreasjon. Og gode nyheter for befolkingen i London,» sier Ho videre og legger til at han er stolt over å kunne presentere den første BYD ADL dobbeldekkeren for London.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.