Fra bybuss til avansert ambulanse

Daimler viste igjen sin innovative styrke og tekniske kreativitet. På bare 15 arbeidsdager konverterte et team på 12 ansatte fra bussproduksjon i Neu-Ulm en Mercedes-Benz Citaro bybuss til en spesialambulanse med høy kapasitet.  Bussen er spesielt innredet for transport av COVID-19 pasienter. Daimler Busses og det Tyske Røde Kors for akuttmedisinske tjenester i distriktet Heidenheim-Ulm står bak dette felles prosjektet. 

Bussen er utstyrt med fire intensivsenger noe som gjør den til største intensivbehandlingsambulansen i Tyskland. Bussen kan raskt og effektiv transportere pasienter mellom de ulike sykehusene og skal primært benyttes av Tyske Røde Kors akuttmedisinske tjenester i Heidenheim-Ulm. De var også ansvarlige for leveringen av profesjonelt medisinsk utstyr, samt sørget for at konverteringen fra en vanlig bybuss til en spesialisert ambulanse ble korrekt fullført. Det var helt essensielt at de strenge retningslinjene som gjelder i forbindelse med COVID-19 behandling ble fulgt til punkt og prikke.

Fellesprosjektet støttes av Universitetssykehuset i Ulm som også er ansvarlige for å bemanne ambulansen med spesialisert medisinsk personell. Det er til enhver tid to intensivleger, tre para-medisinerer samt to ambulanseansvarlige som overvåker pasientene ombord i ambulansebussen.

Bussjåføren har ingen kontakt med pasientene. Førerplassen er helt separert fra pasientrommet med en vegg og har et separat ventilasjonssystemet. Med disse tiltakene sikrer man at ikke sjåføren utsettes for noen smitterisiko.

Mercedes-Benz Citaro er en av verdens meste solgte bybusser. Den konverterte bussen ble opprinnelig bygget i 2019, og da som en bybuss med 45 seter og en ståplass kapasitet på 40 personer.