Iveco vil bygge busser i Italia igjen

Iveco har annonsert at selskapet ønsker å gjenoppta bussproduksjon i Italia. Det er Iveco-fabrikken i Foggia øst for Napoli som er tiltenkt denne produksjonen, og det er snakk om batterielektriske og brenselcelle-busser.

Iveco har ikke sagt noe om hvilke busser som er planlagt produsert i Foggia. Selskapet har i dag en batterielektrisk buss-serie på programmet, nemlig E-Way i forskjellige lengder. Dessuten har Iveco annonsert at by- og intercity-bussen Crossway LE vil komme i elektrisk utførelse senere i år.

Det er i hovedsak montering som skal skje i Foggia. Chassiser og rammer skal komme fra andre fabrikker, mens batteriene er forventet å komme fra Iveco-anlegg i Torino. Dessuten satser selskapet på et nett av lokale underleverandører på komponentsiden.

Iveco har ikke produsert busser siden 2011. Den gangen tilhørte selskapet Fiat Industrial som senere gikk sammen med det italiensk-amerikanske selskapet CNH Industrial. Fra januar i år er Iveco skilt ut som et selvstendig selskap igjen.

Det gjenstår fortsatt noen utfordringer før Iveco kan starte produksjon i Foggia. Blant annet er det forventet at den nødvendige ombyggingen av Foggia-fabrikken skal støttes gjennom en EU-finansiert omstillingsplan og det italienske departementet for økonomisk utvikling.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.