Rutehefte er snart nostalgisk

Færre og færre kollektivselskaper gir ut rutehefter. Om ikke lenge er rutehefte nostalgisk, noe en kan se tilbake til som da telefonkatalogen forsvant. Men vil vi savne den? Det digitale alternativet vil gjøre hverdagen vår så mye bedre.

I Oslo har ruteheftet vært borte i noen år allerede. Flere kollektivselskaper har fulgt etter og 1. mai forsvinner også rutehefte for Møre og Romsdal.

Grunnene til at ruteheftet ikke lenger blir trykket er flere.

– Først og fremst blir det trykte ruteheftet fort utdatert og i dag kan en med digital ruteinformasjon alltid holde seg oppdatert til en hver tid, skriver Fram som svar på hvorfor de nå fjerner det trykte ruteheftet.

Den digitale hverdagen gjør mange ting enklere, som å søke opp rutetidene for den neste bussen. Ofte så får en automatisk opp neste avgang om en benytter google eller apple telefoner og kollektivtrafikken er lagt inn i systemet.

Og flere kollektivselskaper har også utviklet eller fått utviklet reiseplanlegger som app til mobiltelefonen. En enkelt måte å finne rett avgang og rute. Her får en også opp forsinkelser eller andre trafikkale hendelser som kan påvirke din reise.

Consat Telematics AB spådde fremtiden sammen med Bussmagasinet for en tid siden. Under et intervju på Persontrafik for en tid siden, så ble det forklart hvordan den digitale hverdagen kan snu opp ned på den kollektivløsningen vi i dag må bruke rutehefte til.

I en nær fremtid, når all kollektivtrafikk er koblet sammen sømløst i hele vårt samfunn, vil en kunne legge inn reiserute, adresser og eventuelle møtetider dagen før og appen vil legge opp riktig rute og avgangstid. Den vil synkronisere vekkerklokken din. Foreslå tid du må stå opp for å rekke riktig avgang.

Og så blir det kanskje forsikelser i løpet av natten. Den avgangen du først ble foreslått vil ikke lenger passe. Vekkerklokken blir automatisk justert og du får opp alternativ avgang og reiserute slik at du allikevell rekker møtet ditt. Det samme vil skje om møtet blir flyttet på. Telefonen vil da legge inn rendringene og finne rett avgang.

Skjer det noe underveis, som også kan gi forsinkelser, så vil telefonen varsle deg og du får opp alternative ruter som vil passe deg. Så da kan vel egentlig det gamle rutehefte bli nostalgi, men uten å savne det.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.